Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Okolo rieky Hron vyzbierali takmer 500 vriec odpadu

Na snímke dobrovoľníci čistia brehy vodnej stavby Veľké Kozmálovce okres Levice 3. júna 2021. Foto: FOTO TASR – Henrich Mišovič

Dobrovoľnícku brigádu zorganizoval Slovenský vodohospodársky podnik v spolupráci s mestom Tlmače a obcami Nový Tekov, Starý Tekov, Veľké Kozmálovce a Malé Kozmálovce v okrese Levice.

Veľké Kozmálovce 3. júna (TASR) – Vyše sto dobrovoľníkov vyzbieralo na brehoch rieky Hron a v okolí vodnej stavby Veľké Kozmálovce takmer 500 vriec odpadu. Dobrovoľnícku brigádu zorganizoval vo štvrtok Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v spolupráci s mestom Tlmače a obcami Nový Tekov, Starý Tekov, Veľké Kozmálovce a Malé Kozmálovce v okrese Levice. O odvoz a likvidáciu odpadu sa postará SVP na vlastné náklady, informoval hovorca SVP Marián Bocák.

Zákon o odpadoch hovorí, že odpad, ktorý sa nachádza v krajine vrátane brehov vodných tokov, má odstrániť jeho pôvodca. Táto predstava však nefunguje, a preto zodpovednosť za jeho likvidáciu ostáva na pleciach samospráv, v katastri ktorých sa tento odpad nachádza. „Samosprávy nemajú dostatok finančných prostriedkov pri boji s odpadom, preto sa snaží byť nápomocný aj náš podnik,“ skonštatoval Bocák, podľa ktorého i napriek nedostatočnému financovaniu zo strany štátu, obmedzeným personálnym a technickým kapacitám vynaloží SVP v rámci Slovenska v priemere 400.000 eur ročne na odvoz a likvidáciu odpadu.

Ak by aj SVP chcel odstrániť odpad z okolia vodných tokov, pri správe viac ako 55.000 kilometrov vodných tokov, 311 nádržiach, necelej tisícke zamestnancov v teréne v rámci celého Slovenska by to bolo nereálne a zároveň na úkor iných činností, ktoré nám vyplývajú zo zákonov,“ dodal hovorca.