Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Podujatie Hornonitrianske dobroty predstaví tradičné jedlá zo zemiakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kulinárske podujatie doplnia aj vystúpenia folkloristov.

Kanianka 11. septembra (TASR) - Tradičné jedlá zo zemiakov, ktoré sa kedysi varili na hornej Nitre, ako i vystúpenia folkloristov ponúkne kultúrno-výchovné podujatie Hornonitrianske dobroty, ktoré pripravilo Hornonitrianske múzeum (HNM) v Prievidzi v spolupráci s Kultúrnym domom (KD) v Kanianke. Ochutnať jedlá zo zemiakov, ale i dozvedieť sa informácie o tejto plodine bude môcť verejnosť v nedeľu 13. septembra od 15.00 h na terase KD v Kanianke.

Pevný základ jedálneho lístka na hornej Nitre v minulosti tvorili polievky s chlebom. Jedávali sa na raňajky, na obed i večeru. Ako druhé jedlo boli často podávané zemiaky pripravované na viacero spôsobov. Zemiaky tvorili aj základ ďalších jedál, predovšetkým kaší zo zemiakov a s pridaním pochutín aj zemiakových placiek, pražienok, halušiek i sladučkých šúľancov či na rôzne spôsoby použiteľných lokší. "Práve hľuzy ľuľka zemiakového, ich pôvod, cesta na každodenný stôl a do žalúdkov Európanov i varianty jeho využitia v našských podmienkach budú hlavnou témou tohto šiesteho pokračovania tradičnej spolupráce nášho múzea s Kultúrnym domom v Kanianke," uviedla Lucia Mellová zo sekretariátu HNM v Prievidzi.

O uvedenej plodine sa na Hornonitrianskych dobrotách záujemcovia dozvedia prostredníctvom obrazovej prezentácie "Ako sa kedysi varilo a jedlo na hornej Nitre" a ochutnávky tradičných jedál "Ľuľok zemiakový na tanieri", ktorých základom budú hľuzy ľuľka zemiakového, teda zemiakov. Kulinárske podujatie doplnia aj vystúpenia folkloristov.