Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

V Pohraniciach údajne zmarili činnosť pozorovateľov

Voliči v priestore na úpravu hlasovacích lístkov vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014 v obci Lazany, okres Prievidza 15. novembra 2014. Voľby v Lazanoch sa ako v jedinej z obcí na Slovensku začali o hodinu skôr a to už o šiestej hodine. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jeden z kandidátov na post starostu má informáciu, že predseda komisie prikázal pozorovateľom vypnúť telefóny a usadil ich niekde v rohu miestnosti.

Pohranice 15. novembra (TASR) – Podanie podnetu na Ústrednú volebnú komisiu zvažuje jeden z kandidátov na post starostu obce Pohranice v okrese Nitra. Beňadikovi Kiššovi sa nepáči, že predseda miestnej volebnej komisie nedovolil riadne nahláseným a schváleným pozorovateľom kontrolovať sčítanie hlasov. „Vo volebnej miestnosti po skončení hlasovania zostali dve dobrovoľníčky, ktoré mali na sčítavanie hlasov dohliadať. Mám od nich informáciu, že im predseda komisie prikázal vypnúť telefóny a usadil ich niekde v rohu miestnosti, odkiaľ žiadnym spôsobom nemôžu činnosť komisie pri zratúvaní hlasov kontrolovať,“ uviedol pre TASR Kišš.

Podľa jeho slov poslal predsedovi miestnej volebnej komisie ešte pred voľbami riadnu žiadosť, ktorá bola aj schválená. Dobrovoľníci boli vo volebnej miestnosti aj počas volieb a chceli na ich priebeh dohliadať aj po otvorení volebných urien. „Nakoniec im však nič nedovolili a celú činnosť týchto pozorovateľov vykázaním na miesto, kde nevideli na sčítavanie hlasov, vlastne zmarili. Preto zvažujem, že podám podnet na Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK),“ skonštatoval Kišš. V sídle Miestnej volebnej komisie v Pohraniciach pri sčítavaní hlasov momentálne nikto nedvíha telefón. Reakciu predsedu komisie sa TASR pokúsi získať neskôr.

Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová v tejto súvislosti upozornila na dnešné uznesenie komisie. Podľa neho volebná komisia, ktorá umožní pozorovateľom prítomnosť vo volebnej miestnosti, má im vytvoriť také podmienky, aby mohli sledovať a kontrolovať priebeh volieb i sčítavanie hlasov. „Miestne i okrskové volebné komisie majú toto uznesenie rešpektovať. Dnes sme riešili množstvo takýchto problémov. Žiaľ v mnohých okrskových komisiách sa chovajú nezodpovedne a nerešpektovaním tohto uznesenia narúšajú dôveru vo výsledky komunálnych volieb,“ povedala Chmelová.