Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Polárnik P. Barabáša získal Cenu diváka na festivale Vysoké hory Nitra

Dokumentarista Pavol Barabáš, archívne foto Foto: TASR

Návštevníci Vysokých hôr Nitra videli tiež nové filmy Rasťa Hatiara a Nitrana Stana Kováča.

Nitra 26. novembra (TASR) – Stovky milovníkov hôr, cestovania a prírody sa počas uplynulého víkendu stretlo v Nitre na deviatom ročníku festivalu Vysoké hory Nitra. V tomto roku ich najviac zaujal Pavol Barabáš so svojou prezentáciou a filmom Polárnik, ktorý získal v tradičnej ankete Cenu diváka. „Na Slovensku je niekoľko festivalov, ktoré organizujú ľudia majúci radi hory, prírodu a dobrodružstvo. Vznikajú z nadšenia, bez dotácií, s čistým úmyslom sprostredkovať divákom nielen pútavé filmy, ale i hodnotnú filozofiu. Festival v Nitre je jedným z nich,“ ocenil organizátorov festivalu, Nitriansky horský spolok, Barabáš. Práve on bol spolu so slovenským polárnikom Petrom Valušiakom a filmárom Miloslavom Končokom, členom expedície Sagarmatha '84, hlavným hosťom festivalu.

Návštevníci Vysokých hôr Nitra videli tiež nové filmy Rasťa Hatiara a Nitrana Stana Kováča. Prostredníctvom filmov a prezentácií ďalších hostí sa dostali do Afriky, do Ruska na divokú vodu, Grónska, Južnej Ameriky, Indie, Uzbekistanu, prešli pešo Slovensko z Dukly až na Devín a na záver festivalu precestovali na 40-ročnej embéčke 22 krajín sveta a 35.000 kilometrov.

Organizátori si počas tohtoročného podujatia uctili okrem Jozefa Psotku a Františka Keleho aj ďalších dvoch horolezcov, ktorí sa nevrátili z expedícii v horách. Jána Matláka, ktorý zahynul v októbri 2014 v základnom tábore pod horou Dhaulágiri, a prostredníctvom filmu Milana Ohurniaka aj Tóna Dobeša, ktorý sa stal obeťou teroristov v roku 2013 pod osemtisícovkou Nanga Parbat.

Súčasťou festivalu boli aj jeho sprievodné akcie. Detský piatok bol určený pozvaným žiakom nitrianskych škôl s cieľom upevniť environmentálne povedomie detí a ich vzťah k pohybovým aktivitám v prírode. Okrem filmov a prezentácií si návštevníci festivalu prezreli tradičnú výstavu fotografií od rôznych autorov s jedinečnými zábermi prírody a krajiny.

Po prvýkrát mala fotovýstava súťažný charakter, informoval hovorca festivalu Rado Baláž. Návštevníkov festivalu najviac zaujala fotografia Pavla Čepčeka z Fotoklubu FoTOP Topoľčianky s názvom Pokoj v duši. Cenu poroty získal Peter Prešinský z Fotoklubu Vráble za fotografiu Škótska vysočina. Záver festivalu patril poznávaciemu výletu na Zobor s výkladom geológa Jána Jahna z nitrianskej Univerzity Konštantína Filozofa.