Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Pôrodnosť v Nových Zámkoch ovplyvnila pandémia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemocnica v minulom roku pristúpila k zmene taktiky vo vyvolávaní spontánnych pôrodov z rôznych indikácií, čím dosiahla pokles v počte vykonaných cisárskych rezov.

Nové Zámky 19. januára (TASR) - V novozámockej pôrodnici sa počas minulého roka narodilo 1196 bábätiek. Z tohto počtu bolo 36 pôrodov dvojičiek, 609 chlapcov a 587 dievčat. V porovnaní s predchádzajúcim rokom počet pôrodov v novozámockej nemocnici poklesol o 31. „Podobný trend poklesu pôrodnosti zaznamenali aj okolité nemocnice,“ zhodnotila Judita Koprdová, primárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky.

Nižšiu pôrodnosť možno podľa primárky pravdepodobne pripísať aj určitej opatrnosti budúcich rodičov vzhľadom na pandemickú situáciu. Nemocnica zároveň počas prvej vlny pandémie poskytovala len akútnu zdravotnú starostlivosť, centrá asistovanej reprodukcie určité obdobie nepracovali, resp. následne pracovali v obmedzenom režime. „Určitý pokles v pôrodnosti možno pripísať aj tomuto faktu,“ domnieva sa Koprdová.

Nemocnica v minulom roku pristúpila k zmene taktiky vo vyvolávaní spontánnych pôrodov z rôznych indikácií, čím dosiahla pokles v počte vykonaných cisárskych rezov. Cisárskym rezom bolo vlani ukončených 41,72 percenta pôrodov, v roku 2019 predstavoval tento podiel 47,43 percenta. Po umelom oplodnení rodilo v novozámockej nemocnici vlani 32 žien.

Aktuálne opatrenia na Gynekologicko-pôrodníckej klinike sa riadia nariadeniami krízového štábu. Napriek pokračujúcej rekonštrukcii oddelenia šestonedelia poskytuje klinika starostlivosť o rodičky v plnej miere. „V roku 2021 plánujeme znížiť percento cisárskych rezov pod 39 percent,“ potvrdila primárka.

Po dokončení rekonštrukcie plánuje nemocnica rozšíriť poskytované služby o ďalšiu nadštandardnú izbu, vzniknúť by mala aj nadštandardná izba na oddelení gynekológie a rizikového tehotenstva. „Na pôrodnej sále za účelom zvýšenia súkromia rodičiek plánujeme oddeliť pôrodné boxy. Robíme prieskum trhu týkajúci sa možností realizácie, ako aj získavania možnej finančnej pomoci od nadácií,“ uviedla Koprdová.