Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitrianskom kraji rozhodnú o odvolaní riaditeľov inštitúcií

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Krajskí poslanci tak budú rozhodovať o odvolaní 18 riaditeľov ZSS, ale napríklad aj o odvolaní riaditeľov Divadla Andreja Bagara i Starého divadla Karola Spišáka v Nitre.

Nitra 17. júna (TASR) - Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) budú na rokovaní 24. júna rozhodovať o odvolaní takmer troch desiatok riaditeľov inštitúcií, ktorých zriaďovateľom je NSK. Návrh na ich odvolanie podáva predseda kraja Branislav Becík.

Ako sa uvádza v materiáloch určených na zasadnutie krajského zastupiteľstva, k 31. decembru 2024 má vo funkciách skončiť desať riaditeľov kultúrnych inštitúcií a 18 riaditeľov zariadení sociálnych služieb (ZSS). Poslanci zároveň budú voliť aj členov komisií, ktoré budú vyberať nových riaditeľov na päťročné funkčné obdobie.

Úrad NSK sa pri návrhu na odvolávanie štatutárov krajských organizácií opiera o zákon o samospráve vyšších územných celkov. "Predseda NSK využíva svoje zákonom stanovené právo vyplývajúce priamo z ustanovenia zákona č. 302/2001 Z. z. a predkladá Zastupiteľstvu NSK návrh na odvolanie riaditeľov," konštatuje sa v dôvodovej správe.

Úrad sa tiež odvoláva na platnú smernicu, podľa ktorej riaditeľom menovaným pred 7. novembrom 2019 uplynie funkčné obdobie dňom 31. decembra 2024. "V tejto súvislosti tak v prípade štatutára dochádza k zániku jeho funkcie na uvedenom základe," pripomína Úrad NSK.

Krajskí poslanci tak budú rozhodovať o odvolaní 18 riaditeľov ZSS, ale napríklad aj o odvolaní riaditeľov Divadla Andreja Bagara i Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. O odvolaní riaditeľov galérií v Nitre i Nových Zámkoch, riaditeľov Krajského osvetového strediska v Nitre, Tekovskej hvezdárne v Leviciach a ďalších inštitúcií.