Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Nitriansky kraj

Prednáška v Ponitrianskom múzeu priblíži život na hrade Hrušov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako uviedlo múzeum, najbližšie rozprávanie o histórii sa bude venovať šľachte, jej životnému štýlu a pôsobeniu nielen v Zlatých Moravciach, ale aj v širšom regióne.

Zlaté Moravce 17. júna (TASR) - Život šľachty na hrade Hrušov na základe archeologických nálezov je téma prednášky, ktorá sa bude v zlatomoravskej pobočke Ponitrianskeho múzea konať v utorok 18. júna. Rozprávanie Stanislavy Blahovej je súčasťou cyklu prednášok s názvom "Zlatomoravecké utorky".

Ako uviedlo múzeum, najbližšie rozprávanie o histórii sa bude venovať šľachte, jej životnému štýlu a pôsobeniu nielen v Zlatých Moravciach, ale aj v širšom regióne. "Archeologické nálezy objavené na hrade Hrušov rozpovedia o ľuďoch, ktorí v priebehu stáročí žili v jeho palácoch. Bude to príbeh o každodennom živote jeho obyvateľov od obyčajného vojaka až po hradného pána," informovali organizátori.

Ako doplnili, prostredníctvom archeologických nálezov sa účastníci dozvedia napríklad kto používal ušnú lyžičku a na aký účel slúžila. "Prednášajúca Stanislava Blahová im tiež porozpráva, prečo hradná posádka strácala denáre a v ktorej miestnosti si hradná pani uchovávala svoje šperky," dodali organizátori.