Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Projekty za desiatky tisíc eur vyhlásil NSK za zmarené investície

Nitra hrad. Foto: TASR

Ide o financie, ktoré boli investované do vypracovania projektových dokumentácií ešte v roku 2005. Nikdy sa však nevyužili, no do dnes figurujú v účtovníctve NSK.

Nitra 30. marca (TASR) – Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) rozhodli o odpísaní zmarených investícií v hodnote niekoľko tisíc eur. Ide o financie, ktoré boli investované do vypracovania projektových dokumentácií ešte v roku 2005. Nikdy sa však nevyužili, no do dnes figurujú v účtovníctve NSK. Podľa komisie dopravy sú tieto projekty pre kraj nepoužiteľné, a preto je možné vyhlásiť ich za zmarené investície.

Do dnes už nevyužiteľných projektov investovala niekdajšia krajská Regionálna správa a údržba ciest (RSÚC) Nové Zámky viac ako 86.000 eur. Podľa informácií Úradu NSK bola najdrahšia projektová dokumentácia vypracovaná k stavbe cesty tretej triedy v Diakovciach v obstarávacej cene takmer 20.000 eur. Celkovo dala RSÚC vypracovať 10 projektov, ktoré sa z rôznych dôvodov nikdy nerealizovali.

Vo väčšine prípadov šlo o stavby, ktoré boli naprojektované na majetkovo-právne neusporiadaných pozemkoch, prípadne boli už natoľko zastarané, že na ich základe dnes nie je možné žiadať o vydanie stavebného povolenia. Niektorí poslanci v tejto súvislosti pripomenuli, že kraj i jeho organizácie by mali nakladať s financiami zodpovedne a neobjednávať dokumentáciu za tisíce eur k projektom, ktoré sa napokon nezrealizujú.