Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Nitriansky kraj

Na pomník obetiam vojny v Topoľčiankach prispeli obyvatelia

Zámok v Topoľčiankach (na snímke) neďaleko Zlatých Moraviec. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Topoľčianky mali v období prvej svetovej vojny osobitné postavenie.

Topoľčianky 20. júla (TASR) – V centre obce Topoľčianky, na pravej strane pred mostom umožňujúcim vjazd do zámockého parku, stojí od roku 1947 pomník venovaný padlým v prvej i druhej svetovej vojne. Pomník vznikol vďaka zbierke, ktorú zorganizoval dekan Ján Jakabovič. Na mramorových tabuliach je vyrytých 64 mien rodákov z Topoľčianok.

Topoľčianky mali v období prvej svetovej vojny osobitné postavenie. Kaštieľ patril od roku 1890 Habsburgovcom a spolu s majetkami bol jeho majiteľom arciknieža Jozef August von Habsburg.

V čase vypuknutia prvej svetovej vojny mobilizovali všetkých bojaschopných mužov vo veku do 42 rokov. Už 1. augusta 1914 odchádzalo z Topoľčianok na front 269 mužov a postupne sa ich počet zvýšil na 354. V Poľovníckom zámku a vo vyhradených miestnostiach kaštieľa v Topoľčiankach boli ubytovaní na doliečenie ranení dôstojníci rakúsko-uhorskej armády. Za záujmy otrasenej rakúsko-uhorskej monarchie padlo 51 rodákov z obce. Ich mená sú na pomníku spolu s menami padlých v druhej svetovej vojne.