Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Prvé pojednávanie s obžalovanou Hedvigou M.Ž. sa uskutoční v septembri

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kauza Hedvigy M. Ž. sa ťahá od augusta 2006, keď ohlásila polícii, že ju v Nitre napadli dvaja muži pre to, že hovorila po maďarsky.

Nitra 23. júla (TASR) – Okresný súd v Nitre určil termín prvého pojednávania s obžalovanou Hedvigou M. Ž. vo veci krivej výpovede. Hovorca Krajského súdu v Nitre Mário Pivarči informoval, že pojednávanie sa uskutoční 28. septembra tohto roka.

Kauza Hedvigy M. Ž. sa ťahá od augusta 2006, keď ohlásila polícii, že ju v Nitre napadli dvaja muži pre to, že hovorila po maďarsky. Policajné vyšetrovanie prípadu bolo o mesiac ukončené s tým, že skutok sa nestal a vtedajšia študentka Univerzity Konštantína Filozofa si celý čin vymyslela. Od mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal na Hedvigu M. Ž. obžalobu 2. apríla 2014. Okresný súd v Nitre ju v decembri minulého roka odmietol pre porušenie práva na obhajobu. Generálna prokuratúra mala podľa neho zabezpečiť preklad obžaloby do maďarského jazyka. Hedviga M. Ž. na to mala zo zákona právo, pretože od roku 2013 je maďarskou štátnou občiankou. O preklad žiadala prostredníctvom svojho advokáta po oboznámení sa so závermi vyšetrovania, a potom aj na súde. Prokuratúra to odmietla s vysvetlením, že po podaní obžaloby už "nie je oprávnená vydávať rozhodnutia, nakoľko je iba stranou v konaní". Krajský súd v Nitre dal vo februári tohto roka za pravdu prokuratúre a vrátil túto trestnú vec okresnému súdu na ďalšie konanie.