Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Rada Európy udelila diplom 15 európskym obciam, aj slovenskému Svodínu

Foto: mesta-obce.sk

Európsky diplom oceňuje nielen prácu na európskej úrovni zo strany víťazných obcí, ale má slúžiť aj ako stimul k ďalšiemu rozvoju.

Brusel/Štrasburg 26. júna (TASR) - Starostovia 15 obcí z ôsmich európskych štátov si dnes v Štrasburgu prevzali Európsky diplom na rok 2014. Ocenenie získala aj slovenská obec Svodín z okresu Nové Zámky.
Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v sídle Rady Európy v Štrasburgu. Diplomy starostom odovzdali predseda podvýboru Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre Európsku cenu Axel Fischer a bývalý predseda podvýboru Sir Alan Meal.

Laureátmi na rok 2014 sa stali obce Creil (Francúzsko), Donaueschingen, Ortenberg, Rossdorf a Siegburg (Nemecko), Drezzo Colverde a Roccella Jonica (Taliansko), Palanga (Litva), Bydgoszcz a Wisla (Poľsko), Svodín (Slovenská republika), Gernika-Lumo (Španielsko) a Brovary, Pryluky a Truskavec (Ukrajina).

Európsky diplom oceňuje nielen prácu na európskej úrovni zo strany víťazných obcí, ale má slúžiť aj ako stimul k ďalšiemu rozvoju ich úsilia prostredníctvom kontaktov s družobnými mestami a ďalšími európskymi partnermi.

PZ RE prvýkrát udelila Európsky diplom v roku 1988. Víťazným obciam môže byť takisto udelená vlajka cti, plaketa cti a Európska cena, čo je najvyššie ocenenie. V roku 2014 túto cenu získalo poľské mesto Slupsk.