Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Ratingová agentúra pozitívne hodnotila hospodárenie Nitry

Primátor mesta Nitra Jozef Dvonč Foto: TASR

Mesto v súčasnosti uhrádza svoje záväzky z dlhovej služby riadne a včas.

Nitra 31. marca (TASR) - Mestu Nitra bolo priradené dlhodobé ratingové hodnotenie v kategórii transakcií v domácej mene A-. Krátkodobé ratingové hodnotenie Mesta Nitra zodpovedajúce uvedenému dlhodobému ratingovému hodnoteniu je S2. Výhľad ratingu je stabilný. Priradené ratingové hodnotenie platí do konca februára budúceho roka, informovala Ľudmila Synaková z nitrianskeho mestského úradu. Ratingová agentúra kladne hodnotila, že Mesto Nitra pripravuje nový strategický dokument Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Nitra na ďalšie sedemročné obdobie. Okrem tohto má tiež niekoľko ďalších významných strategických dokumentov. Medzi ne patrí Program rozvoja bývania mesta Nitra či Koncepcia rozvoja informačných systémov.

Mesto Nitra v roku 2014 realizovalo niekoľko investícií. Významnou investíciou je projekt priemyselnej zóny Mlynárce – napojenie na R1, na ktorý mesto dostalo kapitálový grant z Ministerstva hospodárstva SR v hodnote 3,6 milióna eur už v roku 2013. Túto sumu použilo mesto vo svojich výdavkoch počas realizácie projektu v minulom roku. Stavba je skolaudovaná, po jej prevzatí do správy štátu bude uvedená do užívania. "Nové cestné prepojenie odľahčí dopravu cez mesto a môže dopomôcť k príchodu ďalších investorov do priemyselného parku, čo agentúra hodnotí pozitívne," skonštatovala Synaková.

V roku 2015 by malo mesto taktiež čerpať kapitálové granty na viacero projektov. Pôjde o finančné prostriedky na projekt elektronizácie služieb mesta Nitra vo výške takmer 2,2 milióna eur či finančné prostriedky na projekt separovaného zberu v sume vyše milióna eur. Projekt elektronizácie služieb mesta má zabezpečiť elektronické služby pre občanov pri vybavovaní svojich povinností, ako aj vnútornú komunikáciu zamestnancov úradu. Agentúra pozitívne hodnotí, že sa mestu podarilo získať grant na významný projekt, ktorý pomôže zvyšovať transparentnosť, efektívnosť a kontrolu mesta. Okrem investícií, financovaných prostredníctvom grantov, bude mesto v roku 2015 financovať investície aj pomocou úveru vo výške 3 milióny eur. Tieto peniaze sú určené na realizáciu projektov energetickej efektívnosti municipálnych budov.

Mesto Nitra v minulom roku hospodárilo prebytkovo, prebytok dosiahol 4,2 milióna eur. Mesto malo dostatok disponibilných finančných zdrojov na úhradu svojich povinností. Finančné hospodárenie hodnotí agentúra ako stabilné. Dlhodobé záväzky na konci roka 2014 tvorili 15,2 milióna eur. K medziročnému nárastu dlhodobých záväzkov o 6,7 milióna eur došlo z dôvodu, že mesto zabezpečilo obnovu a modernizáciu mestských komunikácií prostredníctvom stavebnej spoločnosti, na základe dlhodobého obchodného vzťahu, s platnosťou faktúr 10 rokov. Zostávajúcu časť dlhodobých záväzkov tvorili najmä zostatky z úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ktoré medziročne klesli. Ukazovatele zadlženosti voči bežným príjmom vykazovali dostatočnú rezervu pod zákonným limitom. Mesto v súčasnosti uhrádza svoje záväzky z dlhovej služby riadne a včas.