Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Revitalizácia areálu Zoborského kláštora by stála viac ako milión eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský

Dňa 1. júla 1953 areál kláštora prebralo zdravotníctvo a otvorili tu liečebný ústav, dnes Špecializovanú nemocnicu sv. Svorada.

Nitra 20. júla (TASR) – Viac ako milión eur by stála kompletná revitalizácia areálu bývalého Zoborského kláštora, ktorý je často považovaný za najstarší na Slovensku. Vyplýva to z materiálu, o ktorom dnes rokovali poslanci Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK).

Podľa slov poslanca Jána Vanča je obnova celého priestoru rozdelená do šiestich etáp v rozmedzí rokov 2014 až 2017. V rámci prvej etapy by sa mali zrekonštruovať ruiny Kostola svätého Jozefa, v druhej by mali prebiehať prípravné práce na revitalizáciu kláštora a v tretej etape by nasledoval archeologický výskum. V ďalšej fáze by sa mal uskutočniť architektonický, historický a reštaurátorský výskum. V piatej etape revitalizácie má dôjsť ku konzervácii ruín príbytkov mníchov a v poslednej šiestej etape by sa vykonali parkové úpravy a celý areál sa sprístupní verejnosti.

Na príprave obnovy areálu sa v súčasnosti podieľa Špecializovaná nemocnica sv. Svorada, ktorá je vlastníkom areálu, Zoborský skrášľovací spolok, Archeologický ústav SAV, Krajský pamiatkový úrad v Nitre, mesto Nitra, Biskupstvo Nitra, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. Revitalizácia areálu je zahrnutá aj v Programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Nitry.

"Doposiaľ na revitalizáciu areálu dalo mesto Nitra 5000 eur. Ďalších 500 eur bolo poskytnutých na informačné tabule z prostriedkov občianskeho združenia Skryté poklady Slovenska a 666 eur prišlo z programu Topvar-grant. V roku 2015 vyčlenilo mesto Nitra na revitalizáciu areálu 7000 eur, táto dotácia však zatiaľ nebola schválená Mestským zastupiteľstvom v Nitre," uviedol Vančo s tým, že doteraz vyčlenené peniaze na obnovu areálu Zoborského kláštora nepostačujú. "Obnova a revitalizácia kultúrnych pamiatok v Slovenskej republike je v súčasnosti poznačená dlhodobým poddimenzovaním kapitálových investícií zo strany zriaďovateľov príslušných typov zariadení. Dôsledkom tohto stavu je neuspokojivý technický stav využívaných stavebných objektov, v mnohých prípadoch morálna a fyzická zastaranosť vnútorného vybavenia a príslušných technických zariadení," zdôraznil Vančo.

Ako pripomenul, areál Zoborského kláštora by si obnovu zaslúžil z viacerých dôvodov. Okrem toho, že by sa mohol stať lákadlom pre turistov, ide aj o vzácnu historickú pamiatku. "Je najstarším známym kláštorom na Slovensku. Podľa historikov vznikol niekedy v rokoch 850 až 880. Postavili ho v malej kotlinke v lesoch na západnom svahu Zobora, len tri kilometre od Nitry. Benediktínsky kláštor svätého Hipolyta tu plnil dôležitú funkciu jedného z centier duchovného, verejnoprávneho a kultúrneho centra v Uhorsku. Ku kláštoru sa viažu aj najstaršie a najcennejšie písomné doklady z nášho územia, takzvané Zoborské listiny pochádzajúce z rokov 1111 a 1113," skonštatoval Vančo.

Zoborský kláštor v roku 1471 zničilo poľské vojsko. Na jeho mieste dal v rokoch 1692 až 1695 biskup Blažej Jaklin postaviť nový Kláštor svätého Jozefa a povolal tam kamaldulský mníšsky rád. Mnísi sa okrem modlitieb a fyzickej práci zaoberali aj obchodom, prijímali peniaze do úschovy, požičiavali na úrok a venovali sa aj vedám.

"Pôsobil tu jazykovedec brat Hadbavný, ktorý zostavil latinsko–slovenský slovník a preložil Bibliu do slovenčiny. Študoval a pôsobil tu brat Cyprián, známy aj ako lietajúci mních. V roku 1782 cisár Jozef II. zrušil Zoborský kláštor. Budova ďalej slúžila ako manufaktúra na výrobu súkna, klimatické kúpele i kláštorný hostinec. V rokoch 1937 až 1950 tu pôsobila rehoľa verbistov, ktorých sem povolal biskup Karol Kmeťko. Dňa 1. júla 1953 areál kláštora prebralo zdravotníctvo a otvorili tu liečebný ústav, dnes Špecializovanú nemocnicu sv. Svorada, v ktorej areáli sa nachádzajú pozostatky kláštora," doplnil Vančo.