Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Rozhľadňa na Vápennom vrchu už nestojí, pre zlý stav ju museli zbúrať

Iba niekoľko stoviek metrov nad obcou Skýcov v okrese Zlaté Moravce sa nachádza zaujímavá technická pamiatka. Ide o tri pece na pálenie vápna obnovené v roku 2001 presne podľa starobylej technológie. Stoja na úpätí vrchu, kde obyvatelia obce viac ako dve storočia dolovali vápenec. Sú súčasťou náučného chodníka Vápenný vrch. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Viac ako 18 metrov vysoká rozhľadňa bola súčasťou náučného chodníka Vápenný vrch od roku 2005.

Skýcov 13. júla (TASR) – Výhľad do vzdialenosti až 100 kilometrov ponúkala kedysi známa rozhľadňa nad obcou Skýcov v okrese Zlaté Moravce. Bola dominantou náučného chodníka Vápenný vrch, no kvôli zlému technickému stavu už nestojí. Obec ju musela nechať ešte v roku 2011 zbúrať a doteraz sa nenašli peniaze na jej obnovenie. „Odstránenie rozhľadne schválilo mestské zastupiteľstvo, pretože drevo, z ktorého bola postavená, bolo značne znehodnotené. Zbúranie rozhľadne preto bolo nevyhnutné. Samozrejme, že obec by chcela vybudovať novú, ale žiaľ, momentálne na to nie sú peniaze,“ uviedla pre TASR Gabriela Pauková z Obecného úradu v Skýcove.

Podľa starostu obce Tomáša Kolembusa bol stav rozhľadne havarijný. „Bol ju pozrieť statik a vyjadril sa, že je nebezpečná. Dva piliere boli vyhnité. Preto sa odsúhlasilo zbúranie stavby. Keď budú nejaké peniaze, alebo dobrý projekt, postavíme novú. Viem, že rozhľadňa sa stala súčasťou dediny, ale v situácii, keď nespĺňala bezpečnostné kritériá, sa stala pre obyvateľov nie potešením, ale hrozbou,“ zverejnil pred časom vo svojom stanovisku Kolembus.

Viac ako 18 metrov vysoká rozhľadňa bola súčasťou náučného chodníka Vápenný vrch od roku 2005. Vďaka dobre zvolenému miestu bol z nej výhľad až do vzdialenosti 100 kilometrov. Pri vhodných poveternostných podmienkach bolo z jej vrcholu možné uvidieť Malú Fatru s Veľkým a Malým Kriváňom na severe a maďarské mesto Ostrihom na juhu. Náučný chodník je stále k dispozícii turistom. V roku 2001 ho obec vybudovala na Vápennom vrchu, ktorý bol kedysi pokrytý štôlňami na lámania vápenca. V rámci chodníka je ich sprístupnených päť. Neďaleko ešte stále stoja aj tri pece na pálenie vápna, obnovené rovnako v roku 2001, presne podľa starobylej technológie. Stoja na úpätí vrchu, kde obyvatelia obce viac ako dve storočia dolovali vápenec a vyrábali z neho vápno.