Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Rozhľadňa v Podhoranoch ponúka široký výhľad do údolia rieky Nitry

Hlavnými iniciátormi výstavby rozhľadne boli obyvatelia Podhorian Zoltán Fülöp a Peter Bicko, ktorí sa rozhodli vybudovať stavbu na mieste niekdajšieho triangulačného bodu.

Podhorany 12. júla (TASR) – Výhľad na krajinu v údolí rieky Nitry ponúka rozhľadňa, ktorú v roku 2011 nadšenci vybudovali na vrchu Hôrka nad obcou Podhorany. Na vrchol kopca sa turisti dostanú pešo i na bicykli a po vystúpení na 12 metrov vysokú rozhľadňu uvidia okolité obce až po Topoľčany. V čase dobrej dohľadnosti dovidieť až po chrbty Malých Karpát pri Bratislave na juhu a po Považský Inovec na severe.

Hlavnými iniciátormi výstavby rozhľadne boli obyvatelia Podhorian Zoltán Fülöp a Peter Bicko, ktorí sa rozhodli vybudovať stavbu na mieste niekdajšieho triangulačného bodu. „Chodievali sme sem kedysi s kravami, hrávali sme sa tu. Drevená stavba postupne chátrala, až pred rokmi spadla. Preto sme sa pred časom rozhodli vybudovať na tomto mieste rozhľadňu. Spojili sme štyri telefónne stĺpy, vybudovala sa plošina s výhľadom a na vrchol sme osadili kríž. Odviedli sme pri stavbe množstvo práce. Neskôr sme ju darovali obci a teraz sa o ňu musíme starať, aby nezačala chátrať,“ hovorí vinohradník Zoltán Fülöp.

Podľa jeho slov sa veľmi rýchlo ukázalo, že vybudovanie rozhľadne bola dobrá myšlienka. V priebehu krátkeho času si sem zvyklo chodiť veľa turistov nie len zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. „Svedčia o tom zápisy v pamätnej knihe, ktorá je umiestnená v schránke pri rozhľadni. Sú tam záznamy návštevníkov z Česka, Maďarska i ďalších krajín. Je tu krásna príroda, pekný výhľad, takže sem chodí stále viac turistov a to nás teší,“ dodáva Fülöp.