Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

V Šali si pripomenú deportácie rómskeho a židovského obyvateľstva

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podujatie, ktoré občianske združenie Maceva zorganizovalo pri príležitosti 70. výročia deportácií židovského a rómskeho obyvateľstva počas druhej svetovej vojny, sa bude konať od 3. do 7. júna v Šali.

Šaľa 3. júna (TASR) – Projekt s názvom "Spomínajme spoločne na obete rasového násilia, Porraimos, rómsky holokaust a Šoa, židovský holokaust" bude pozostávať z prednášok, výstav, koncertov a ďalších kultúrnych podujatí. Tie sa budú konať 3., 5. a 7. júna v Centre voľného času Šaľa, v amfiteátri a na ďalších miestach v meste. Vyvrcholením podujatia bude koncert, na ktorom v sobotu 7. júna vystúpi Pressburger Klezmer Band, Barbora Botošová & Bohémiens a Gipsy.CZ.

Podľa slov predsedu občianskeho združenia Maceva Rudolfa Kuklovského je hlavným cieľom projektu vyjadrenie odmietavého postoja voči akýmkoľvek antidemokratickým, extrémistickým ideológiám a prejavom rasovej neznášanlivosti, antisemitizmu, diskriminácie a xenofóbie.

"Zámerom je tiež prispieť k vytváraniu pozitívnej spoločenskej klímy smerujúcej k eliminácii týchto javov a umocniť spomienkový charakter podujatia prostredníctvom prehliadky kultúrnych a spoločenských aktivít. Programová skladba multikultúrne orientovaného podujatia sa viaže k 70. výročiu rasovo motivovaného násilia páchaného počas druhej svetovej vojny na židovskom a rómskom etniku," dodal Kuklovský.