Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Šaľania sa budú symbolicky lúčiť s pandémiou ochorenia COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Pred mestským úradom a na pláži pri Váhu sa bude konať kultúrny program, počas neho si folklórne súbory pripomenú tradície, ktorým sa nemohli venovať počas pandémie.

Šaľa 23. júna (TASR) – Šaľania sa budú v utorok symbolicky lúčiť s pandémiou ochorenia COVID-19. Pred mestským úradom a na pláži pri Váhu sa bude konať kultúrny program, počas neho si folklórne súbory pripomenú tradície, ktorým sa nemohli venovať počas pandémie.

Podujatie sa začína o 17. hodine pred radnicou, kde sa bude stavať máj. „Pretože sme ho pre naše slobodné dievčatá v predchádzajúcom období nemohli postaviť, osadíme ho teraz ako znak ochrany mesta pred globálnou pandémiou,“ informovali organizátori.

Súčasťou programu bude aj ďalší jarný zvyk, ktorý si folkloristi pre pandémiu nemohli pripomenúť. O 18. hodine budú vynášať staroslovanskú bohyňu smrti, ktorú tento rok pomenovali Morena-Korona. Zvyšok večera už bude patriť tradičným jánskym ohňom, ktoré sa budú páliť na pláži pri Váhu. „Podujatie sa uskutoční pri dodržaní hygienických opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR,“ pripomenuli organizátori z mestského kultúrneho strediska a folklórneho súboru Šaľan.