Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Šaľa zvažuje kúpu nájomných bytov

Erb mesta Šaľa Foto: Heraldický register

Podľa investičného zámeru, o ktorom budú 25. júna rozhodovať mestskí poslanci, ide o 150 bytov. Trnavská spoločnosť Innovia ich chce vybudovať na Kráľovskej ulici.

Šaľa 18. júna (TASR) – Šalianska radnica uvažuje nad kúpou nájomných bytov, ktoré by pre mesto postavila súkromná firma. Podľa investičného zámeru, o ktorom budú 25. júna rozhodovať mestskí poslanci, ide o 150 bytov. Trnavská spoločnosť Innovia ich chce vybudovať na Kráľovskej ulici. "Nová výstavba bytov by mala smerovať aj k menším veľkostným kategóriám s nízkymi nákladmi na bývanie. Vo veľkej miere nepôjde o celoživotné bývanie, preto za najvhodnejšiu formu považujeme nájomné bývanie s nájomným, ktoré je udržované na úrovni minima oprávnených nákladov," uviedla prednostka mestského úradu Jana Nitrayová.

Podľa analýzy vypracovanej spoločnosťou Innovia by na základe potrieb obyvateľov Šale bolo treba do roku 2016 vybudovať viac ako 200 nových bytov. "Vychádzame pri tom z predpokladov nárastu počtu domácností, ktorých veľkosť sa bude zmenšovať v dôsledku zmien vo vekovej štruktúre obyvateľstva a kvôli rastu jednočlenných domácností," konštatuje sa v analýze. V prípade, že sa mesto rozhodne byty od súkromnej spoločnosti odkúpiť, mali by byť určené na nájomné bývanie pre rôznorodé skupiny obyvateľov. "Ako sú mladé rodiny, seniori, nízkopríjmové skupiny ľudí i osamelí rodičia s deťmi. Podľa návrhu architektonickej firmy by v sekciovom dome 'A' bolo postavených 44 jednoizbových bytov, 48 dvojizbových bytov a 24 trojizbových bytov. V dvoch bodových bytových domoch 'B' bude šesť jednoizbových bytov, 24 dvojizbových bytov a štyri trojizbové byty. Teda spolu 150 nájomných bytov," vysvetlila Nitrayová.

Podľa zámeru spoločnosť Innovia by byty po ich postavení odkúpilo mesto, ktoré by na to mohlo využiť peniaze zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z dotácie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. O tom, či mesto nájomné byty napokon odkúpi, však s konečnou platnosťou rozhodnú až mestskí poslanci na svojom rokovaní 25. júna.