Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Umelca Juraja Meliša pripomenie sochárske sympózium v Nových Zámkoch

Na archívnej snímke sochár Juraj Meliš. Foto: TASR - Vladimír Benko

V rámci druhého ročníka sympózia vzniknú v Nových Zámkoch dve sochárske diela autorov Jozefa Kurinca a Martina Pokorného, ktorí boli žiakmi Meliša.

Nové Zámky 29. augusta (TASR) – Vzdať poctu sochárovi a pedagógovi Jurajovi Melišovi je jedným z cieľov sochárskeho sympózia v Nových Zámkoch. Konať sa bude od 30. augusta do 12. septembra v Zelenom údolí pri Astronomickom kabinete. Podnetom pre jeho vznik bolo udelenie ocenenia In memoriam novozámockému rodákovi, akademickému sochárovi a pedagógovi Jurajovi Melišovi. Súčasťou viacročného projektu je tiež vízia premenovať priestor pri Astronomickom kabinete na park, ktorý bude niesť meno tohto umelca.

V rámci druhého ročníka sympózia vzniknú v Nových Zámkoch dve sochárske diela autorov Jozefa Kurinca a Martina Pokorného, ktorí boli žiakmi Meliša. "Umelec Jozef Kurinec vytvorí dielo v materiáli betón. Martin Pokorný využije pri práci na sochárskom diele betón, kov a plast,“ informovali organizátori.

Profesor Juraj Meliš pôsobil na Vysokej škole múzických umení a viedol tiež sochársky ateliér na Vysokej škole výtvarných umení. Venoval sa voľnej sochárskej tvorbe, monumentálnej tvorbe, kresbe, grafike. "Park s jeho menom a s jeho dielami i prácami jeho žiakov a kolegov má ambíciu sa stať nielen prezentačným, vzdelávacím a relaxačným miestom, ale i dôležitým miestom na mape Nových Zámkov vhodným pre cielené návštevy," pripomenuli organizátori sympózia.