Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Sociálne dávky si nezamestnaní nemusia odrobiť iba pri kopaní kanálov

S aplikáciou zákona začal úrad práce v mestách levického okresu už máji.

Levice 15. júna (TASR) – Nový zákon, ktorý ukladá povinnosť odpracovať si dávky v hmotnej núdzi, pomohol v mestách aktivizovať nezamestnaných a sociálne odkázaných ľudí. Myslí si to vedúca Aktivačného centra na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR) v Leviciach Jana Szabóová. S aplikáciou zákona začal úrad práce v mestách levického okresu už máji. „V Tlmačoch sme od 1. mája umiestnili poberateľov dávok v hmotnej núdzi napríklad na rôzne administratívne práce na školách, ale aj pri upratovaní a podobne. Zo 78 ľudí, ktorí by si mali dávky odpracovať, si ich reálne odrába 41. Ďalších osem pracovať odmietlo a zvyšní sú práceneschopní, prípadne sa podieľajú na aktivačných prácach, alebo majú iné dôvody, pre ktoré nenastúpili,“ uviedla Szabóová.

V Leviciach by si dávky v hmotnej núdzi malo odrobiť približne 800 ľudí. Z nich 150 už pracuje v múzeu, nemocnici, Správe športových zariadení, v zariadeniach sociálnych služieb, či pri zveľaďovaní verejných priestranstiev mesta. „Takže aj z toho vidieť, že pre týchto ľudí je k dispozícii rôznorodá práca v závislosti od ich vzdelania a nie iba kosenie či výkopové práce. Zatiaľ máme veľmi dobré ohlasy aj z ďalších miest, napríklad zo Želiezoviec a Šiah,“ hovorí Szabóová.

ÚPSVAR v Leviciach plánuje zaktivizovať v okrese približne 4400 ľudí, ktorí doteraz poberali dávky v hmotnej núdzi bez práce. Momentálne sa už podpisujú dohody s 89 obcami v levickom okrese. Od 1. júla by sa tak mali do práce zapojiť aj nezamestnaní na vidieku. Szabóová pripúšťa, že tam môže byť situácia zložitejšia ako v mestách. Predovšetkým v obciach, kde žijú väčšie komunity neprispôsobivých občanov bez pracovných návykov. „Tam môže byť oveľa zložitejšie presvedčiť týchto ľudí, aby si odpracovali povinných 32 hodín mesačne. Je možné, že to mnohí odmietnu aj za cenu straty dávok v hmotnej núdzi. Navyše, skúsenosti z takýchto osád nám hovoria, že keď aj nastúpia, tak sa stáva, že si vezmú pracovné nástroje a už ich viac nevrátia. Zamestnávame však kvalifikovaných koordinátorov a verím, že aj s ich pomocou sa nám podarí zaktivizovať ľudí, z ktorých mnohí pracovali naposledy možno pred 20 rokmi, prípadne neboli zamestnaní vôbec,“ dodáva Szabóová.