Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Nitriansky kraj

Strana Šanca chce krajských poslancov vyzvať na väčšiu podporu turizmu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šanca sa rozhodla osloviť poslancov Zastupiteľstva NSK otvoreným listom, v ktorom ich vyzýva na zvýšenie podpory rozvoja turizmu v regióne.

Nitra 12. októbra (TASR) – Počet ubytovaných hostí v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) bol vlani podľa údajov Štatistického úradu SR najnižší zo všetkých slovenských regiónov. V roku 2014 využilo služby ubytovacích zariadení na území kraja celkovo 236.875 turistov, ktorí tu prespali spolu 656.000 nocí. Podľa predsedu krajskej organizácie strany Šanca Daniela Balka stojí za týmito číslami nezáujem NSK o rozvoj cestovného ruchu. Šanca sa preto rozhodla osloviť poslancov Zastupiteľstva NSK otvoreným listom, v ktorom ich vyzýva na zvýšenie podpory rozvoja turizmu v regióne.

"Základné štatistické údaje z minulého roka opäť potvrdili, že Nitriansky kraj v počte ubytovaných návštevníkov stále zostáva na poslednom mieste. Je to spôsobené naozaj tým, že sa mu nevenuje žiadna pozornosť a to už dlhodobo. A nezabúdajme, že prostriedky, ktoré Nitriansky kraj za 14 rokov svojej existencie vyčleňuje na cestovný ruch, nikdy nepresiahli 0,05 percenta jeho celkového rozpočtu," pripomenul Balko.

Podľa jeho slov je pozitívne, že NSK tento rok vyčlenil zdroje na grantové schémy, v rámci ktorých sa žiadatelia môžu uchádzať o zdroje na rozvoj turizmu. Ako však zdôraznil, podmienky na udeľovanie grantov sú nastavené tak, že reálne cestovný ruch naštartovať nedokážu. "Preto chceme adresovať výzvu krajským poslancom, aby pomohli pri podpore cestovného ruchu. Na to je potrebných päť základných zmien. Prvou je zvýšenie grantovej podpory aspoň na 1500 až 5000 eur. Je tiež potrebné odstrániť nezmyselnú požiadavku, podľa ktorej jeden žiadateľ môže podať iba jeden projekt. Je nutné sprísniť kritériá posudzovania projektov a dávať dôraz na ich vhodnú lokalizáciu. Zároveň treba úspešným žiadateľom umožniť minúť aspoň 20 percent z dotácie na zabezpečenie logistiky projektu. V neposlednom rade je tiež dôležité, aby sa postupne zvyšovala suma na jednotlivé grantové schémy aspoň na úroveň 500.000 eur," skonštatoval Balko.

Podpora cestovného ruchu je súčasťou programu Šance v oblasti hospodárstva a rozvoja regiónov. Podľa podpredsedu strany a poslanca Národnej rady SR Viliama Novotného sa chce Šanca v tejto oblasti venovať aj podpore podnikania. "Na Slovensku sa nepodniká dobre a malí živnostníci sa vyložene trápia. Preto chceme prísť s návrhom mikropodnikov, pri ktorých by začínajúci živnostníci viedli iba jednoduchú evidenciu a platili by paušálne poplatky, podľa výšky ich tržieb. Myslím si, že aj takéto opatrenie by výrazne pomohlo rozvoju podnikania a špeciálne aj cestovného ruchu," myslí si Novotný. Podľa predsedníčky strany Evy Babitzovej je zanedbávanie rozvoja regiónov na Slovensku trestuhodne zanedbávané. "Aby sa jednotlivé oblasti dokázali rozvíjať tak, ako to vidíme napríklad v susednom Rakúsku, je nutné podporovať cestovný ruch, poľnohospodárstvo, kultúru a práve podnikanie. Aby živnostníci na Slovensku neboli iba lovnou zverou pre Sociálnu poisťovňu a daňové úrady," skonštatovala.