Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Nitriansky kraj

Študenti Tralaškoly si Mozartiádou uctili dedičstvo W.A. Mozarta

Študenti nitrianskej Tralaškoly si 27. januára 2016 v Synagóge v Nitre uctili hudobno-estetické dedičstvo Wolfganga Amadea Mozarta. Pri príležitosti dnešného 260. výročia narodenia hudobného skladateľa pripravili mimoriadne predstavenie Mozartiáda s cieľom popularizovať európske kultúrne hodnoty najmä u detí a mládeže. Historizujúci a čiastočne faktografický zámer umocňuje koncertné vystúpenia študentov Tralaškoly vo veku od osem do 17 rokov, sólistov, klaviristov, spevákov, flautistov, sláčikového kvarteta a detského sláčikového orchestra. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Mozartiáda, ktorá je syntézou divadla, hudby a pohybu, je autorským projektom študentov a učiteľov súkromnej základnej umeleckej školy Tralaškola v Nitre.

Nitra 27. januára (TASR) – Študenti nitrianskej Tralaškoly si dnes v Synagóge v Nitre uctili hudobno-estetické dedičstvo Wolfganga Amadea Mozarta. Pri príležitosti dnešného 260. výročia narodenia hudobného skladateľa pripravili mimoriadne predstavenie Mozartiáda s cieľom popularizovať európske kultúrne hodnoty najmä u detí a mládeže. „Projekt má edukačný charakter, ale jeho výtvarné a vtipné divadelné stvárnenie zaujme aj dospelého diváka,“ skonštatoval Laco Réti z Tralaškoly. Okrem dnešnej premiéry si predstavenie budú môcť pozrieť aj žiaci nitrianskych základných škôl a gymnázií.

Mozartiáda, ktorá je syntézou divadla, hudby a pohybu, je autorským projektom študentov a učiteľov súkromnej základnej umeleckej školy Tralaškola v Nitre. Atraktívnosť a edukačný charakter podujatia podporuje u mladého diváka prepojenie živej interpretovanej hudby a divadelnej i tanečnej akcie. Vo fiktívnom príbehu narodenín geniálneho hudobného skladateľa presahuje jeho hudba do súčasnosti, predovšetkým do súčasného sveta mladých.

K takýmto prvkom patrí scéna tínedžera hrajúceho časť z Mozartovej sonáty na elektrickej gitare, ale aj moderný scénický tanec na časť z Malej nočnej hudby. V príbehu nechýba ani postava skutočného Mozarta, jeho sestry Nanerl a ich matky. Historizujúci a čiastočne faktografický zámer umocňuje koncertné vystúpenia študentov Tralaškoly vo veku od osem do 17 rokov, sólistov, klaviristov, spevákov, flautistov, sláčikového kvarteta a detského sláčikového orchestra.