Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Tekovská hvezdáreň sa pýši prenosným digitálnym planetáriom

Ilustračná snímka Foto: TASR – Milan Kapusta

Prenosné digitálne planetárium nie je vec, ktorú možno jednoducho zakúpiť v obchode.

Levice 30. decembra (TASR) - Prenosným digitálnym planetáriom sa môže pýšiť Tekovská hvezdáreň v Leviciach, v rámci ktorého prináša sprievodné podujatia ako prednášky či pozorovanie oblohy. "Jeho výhodou je, že umožňuje zobrazenie hviezdnej oblohy aj počas dňa, nezávisle od počasia, a nakoľko je prenosné, rozširujú sa možnosti jeho dostupnosti pre širokú verejnosť," informoval riaditeľ Tekovskej hvezdárne Jozef Kováč.

Podľa jeho slov ho možno nainštalovať aj priamo v škole v telocvični, alebo v kultúrnom dome, pretože má minimálne rozmery a jeho kapacita je 25-30 ľudí.

Prenosné digitálne planetárium nie je vec, ktorú možno jednoducho zakúpiť v obchode. "Skladá sa z viacerých prvkov a komponentov, ktoré sa musia poskladať. Jednotlivé časti sa vyrábajú na mieru, pričom každá z nich je dodávaná iným výrobcom," vysvetlil riaditeľ a dodal, že takéto prenosné digitálne planetárium je náročné na výrobu, ktorá trvá aj štvrť roka.

V mobilnom planetáriu je možné sledovať projekciu súradnicových systémov, hviezd, súhvezdí, ročných období, vzhľadu oblohy v rôznych zemepisných šírkach, Slnečnej sústavy, či dokonca projekciu zrážky galaxií a oblohu gréckej mytológie. "Je určené pre deti od najmladšieho veku, ako aj pre dospelých s neohraničenou vekovou hranicou. Najzákladnejšou zložkou jeho návštevníkov sú žiaci materských, základných či stredných škôl, ale je veľmi zaujímavé aj pre individuálnych návštevníkov," ukončil riaditeľ Tekovskej hvezdárne.