Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Pred nemocnicou v Topoľčanoch testujú ľudí na ochorenie COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Červená zóna slúži na hospitalizáciu pacientov s podozrením na nový koronavírus, ktorí sú v nich izolovaní až do okamihu, keď sú známe výsledky testov.

Topoľčany 7. apríla (TASR) – Pred topoľčianskou nemocnicou začalo od utorka fungovať mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na ochorenie COVID-19. Zriadené bolo v spolupráci so súkromnými laboratóriami Alpha medical.

Zdravotníci topoľčianskej nemocnice realizujú výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), a tiež samoplatcom. Testovanie bude každý deň od 8.00 h. „Samoplatcovia sa musia objednať na otestovanie vopred cez stránku www.lab.online. Denné kapacity sú obmedzené a prioritou je testovanie pre RÚVZ,“ uviedla Jana Fedáková zo spoločnosti ProCare Svet zdravia, ktorá topoľčiansku nemocnicu spravuje.

V topoľčianskej nemocnici doteraz otestovali 23 pacientov, ochorenie sa u žiadneho z nich nepotvrdilo. Pre prípad potreby má nemocnica zriadené aj COVID oddelenie. Ide o takzvanú červenú zónu, ktorú aj iné nemocnice zriaďovali po vyhlásení núdzového stavu a aktivácii svojich pandemických plánov.

Červená zóna slúži na hospitalizáciu pacientov s podozrením na nový koronavírus, ktorí sú v nich izolovaní až do okamihu, keď sú známe výsledky testov. „Treba si uvedomiť, že všeobecné nemocnice sa musia postarať aj o neinfekčných pacientov, napríklad po cievnej mozgovej príhode či úraze. Tých musíme v maximálne možnej miere oddeliť od rizikových pacientov,“ vysvetlil medicínsky riaditeľ siete nemocníc a siete polikliník ProCare Svet zdravia Róbert Hill.

COVID oddelenie topoľčianskej nemocnice sa nachádza na prízemí lôžkového pavilónu so samostatným externým vstupom, kde nemocnica reprofilizovala pracovisko jednodňovej zdravotnej starostlivosti. V prvej fáze pre COVID oddelenie vyčlenila 25 lôžok. V prípade potreby je možné ich počet zvýšiť.

V súčasnosti sú pacienti po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 pri ľahkom priebehu ochorenia poslaní do domáceho liečenia. Iní sú transportovaní na najbližšie pracoviská infektológie. „Ak budú kapacity týchto pracovísk naplnené, budú pacienti hospitalizovaní na COVID oddelení aj topoľčianskej nemocnice,“ dodala Fedáková.