Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Tribečské múzeum predstaví ľudí a poklady lužickej kultúry

Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Návštevníci výstavy budú môcť obdivovať rôzne bronzové pracovné nástroje, náradie, nádoby, zbrane a výstroj bojovníka, milodary, šperky, súčasti odevov i ozdoby.

Topoľčany 21. mája (TASR) – Tribečské múzeum v Topoľčanoch pripravuje na koniec mája výstavu venovanú obdobiu doby bronzovej. Expozíciu s názvom Ľudia a poklady lužickej kultúry sprístupnia od 27. mája do 5. septembra.

Ako uvádza múzeum, lužická kultúra patrí k najvýznamnejším archeologickým kultúram z obdobia strednej doby bronzovej až mladšej doby železnej. Putovná výstava rekonštruuje spôsob života, obrany a pohrebné zvyklosti tejto pravekej kultúry.

Návštevníci výstavy budú môcť obdivovať rôzne bronzové pracovné nástroje, náradie, nádoby, zbrane a výstroj bojovníka, milodary, šperky, súčasti odevov i ozdoby. „Tieto exponáty pochádzajú zo zbierok Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, Považského múzea v Žiline a Slovenského národného múzea v Martine. Doplnenie zbierkových predmetov na výstave bude z vlastných zdrojov Tribečského múzea v Topoľčanoch,“ informovali organizátori.