Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Nitriansky kraj

Tradičná Hubertova jazda sa v tejto sezóne neuskutoční

Na snímke účastníci Hubertovej jazdy v Žrebčíne v Kopčanoch. Foto: TASR/Martin Palkovič

Ukončenie sezóny symbolickým honom na líšku je neodmysliteľnou tradíciou každej chovateľskej alebo športovej organizácie, ktorá sa zaoberá chovom koní.

Topoľčianky 15. októbra (TASR) – Tradičná Hubertova jazda v Národnom žrebčíne Topoľčianky sa v tomto roku neuskutoční. Dôvodom je zhoršená epidemiologická situácia a prijaté opatrenia Ústredného krízového štábu. Hubertova jazda bola plánovaná na sobotu 17. októbra.

Hubertovou jazdou sa Slovenská jazdecká federácia každoročne oficiálne lúči so športovou sezónou. Sprievod jazdcov a kočov sa začínal slávnostným nástupom pred zámkom, odkiaľ vyrazil na hrad Hrušov. Hubertovu jazdu ukončili fanfáry Halali v zámockom parku.

Ukončenie sezóny symbolickým honom na líšku je neodmysliteľnou tradíciou každej chovateľskej alebo športovej organizácie, ktorá sa zaoberá chovom koní. Hony na líšku sa začali v Anglicku koncom 17. storočia. Za ich zlatý vek sa považujú roky 1820 - 1890. Hony prežili dve svetové vojny a v skrytej symbolike Hubertových jázd pretrvali dodnes.