Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Tradičný pochod partizánskym chodníkom pripomenul výročie SNP

Pamätník SNP v obci Skýcov. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pochod sa začal v ranných hodinách kladením vencov k pamätníku SNP v obci Zlatno. Následne sa účastníci vydali na 12-kilometrový pochod do Skýcova.

Zlatno/Skýcov 22. augusta (TASR) – Desiatky účastníkov sa v sobotu zišli na 32. ročníku Pochodu náučným partizánskym chodníkom v Zlatne. Ten sa každoročne koná v rámci osláv Slovenského národného povstania (SNP).

Pochod sa začal už v ranných hodinách kladením vencov k pamätníku SNP v obci Zlatno. Následne sa účastníci vydali na 12-kilometrový pochod do Skýcova, aby aj tam položili kvety k pamätníku Povstania. „Tento rok sa uskutočňuje podujatie vzhľadom na zložitú epidemiologickú situáciu v obmedzenom režime. To znamená, že okrem pochodu a kladenia vencov nebude žiadny sprievodný program ani tradičné varenie guláša. Účastníkov sme preto vyzvali, aby si sami zabezpečili dostatok stravy a pitný režim,“ informoval o tom spoluorganizátor podujatia a zároveň starosta obce Skýcov Tomáš Kolembus.

Ako pripomenul, hlavným cieľom pochodu je okrem turistického zážitku aj priblíženie histórie partizánskeho odboja v tribečských horách. Počas druhej svetovej vojny tam pôsobili tri veľké partizánske oddiely Zarubežnij, Plameň a Národný pomstiteľ, ktoré viedli legendárni partizánski velitelia Alexander Sviatogorov – Zorič, Putilov a Viktor Maximov.

Podľa pamätníkov mali partizánske oddiely viac ako 1100 mužov a ani napriek viacerým pokusom sa nemeckým jednotkám nedarilo obmedziť ich činnosť. Tá sa sústredila predovšetkým v okolí Skýcova, Zlatna, Zlatých Moraviec a Topoľčianok. Po odchode partizánov krátko pred oslobodením sa nemecké oddiely pomstili obyvateľom Skýcova za ich podporu odboja tým, že ich vyhnali z domovov a celú obec vypálili.