Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Trafačka pripravuje v rámci projektu Ukradená galerie nové výstavy

Nitrianska fotogaléria Trafačka, archívna snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Projekt Ukradená galerie vznikol v roku 2010 v Českom Krumlove, kde začali umelci využívať rôzne opustené nástenky ako galerijný priestor.

Nitra 1. novembra (TASR) – Nitrianska fotogaléria Trafačka pripravuje na november dve nové výstavy, ktoré sprístupní v rámci experimentálneho streetartového projektu Ukradená galerie. Svoje diela predstaví od 6. do 13. novembra Tamara Jenčová, ktorá sa venuje predovšetkým fotografii a dizajnu. Umelkyňa Mia Szabóová bude svoje práce prezentovať od 13. do 20. novembra.

Projekt Ukradená galerie vznikol v roku 2010 v Českom Krumlove, kde začali umelci využívať rôzne opustené nástenky ako galerijný priestor. "V dlhodobo opustených mestských vitrínach sa konajú výstavy pod holým nebom. Vystavené diela ostávajú na mieste týždeň. Tam ich môžu zhliadnuť aj ľudia, ktorí do galérií inak nechodia. Výtvarníka zasa tento systém núti ku konfrontácii s realitou verejného priestoru," vysvetlil František Kolář z Trafačky.

Organizátori projektu takýmto spôsobom dávajú možnosť umelcom prihlásiť svoj koncept a prezentovať sa. Výber diel nie je kurátorsky kontrolovaný a umelec si sám zodpovedá za kvalitu svojej výstavy pri konfrontácii s publikom. "Vernisáže sa v Trafačke konajú od roku 2014. Výstavným miestom je nástenka, ktorá je umiestnená pred galériou," dodal Kolář.