Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Tribečské múzeum v Topoľčanoch predstavuje Farebnú krásu prírody

Na snímke návštevníci Tribečského múzea, foto z archívu. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Cieľom výstavy je priblížiť rôznorodosť ríše hmyzu v porovnaní s farebnými vzorkami minerálov a kryštálov.

Topoľčany 9. mája (TASR) – Vzťahy a prepojenia živej a neživej prírody netradičným spôsobom predstavuje výstava Farebná krása prírody v priestoroch Tribečského múzea v Topoľčanoch. Prostredníctvom prírodovedných exponátov z celého sveta ukáže návštevníkom pestrú paletu farieb, tvarov a štruktúr živých tvorov a nerastov, ktoré majú v prírode svoje opodstatnenie a význam. „Napríklad mimikry, maskovanie u zvierat, výstražné sfarbenie alebo napodobňovanie a imitáciu,“ informovala Jana Prícka, geologička múzea.

Cieľom výstavy je priblížiť rôznorodosť ríše hmyzu v porovnaní s farebnými vzorkami minerálov a kryštálov. Zaujímavé sú aj paralely medzi tvarmi a farbami neživej prírody a jej podobnosťou zo živými organizmami. Vystavené vzorky minerálov, kryštálov, drahých kameňov a hornín s ich štruktúrnymi a textúrnymi znakmi sú priradené k farebným druhom motýľov, chrobákov a rôzneho hmyzu. Prostredníctvom banerov získajú návštevníci poznatky a vysvetlenie o javoch a zákonitostiach v prírode.

Všetky vystavené zbierkové predmety pochádzajú z prírodovedného fondu Východoslovenského múzea v Košiciach. Vyše 200 vystavených zbierok pochádza z 34 štátov zo štyroch svetadielov - Európy, Ázie, Afriky a Ameriky. Dvojice chrobák, motýľ – minerál nepochádzajú z rovnakých krajín. Zastúpenie majú denné a nočné motýle, chrobáky a iné druhy hmyzu z tropických dažďových pralesov sveta. Nechýba ani najväčší motýľ sveta Attacus atlas z Indonézie a z chrobákov najväčšie druhy ako Dynastes hercules z Venezuely, Macrodontia cervicornis z Brazílie či Megasoma elephas zo Strednej Ameriky.

Výstava potrvá do 9. septembra.