Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

UKF finišuje s rekonštrukciou študentského domova Brezový háj

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou objektu je študovňa, veľká jedáleň pre študentov i zamestnancov, bufet a práčovňa pre potreby študentov.

Nitra 25. júla (TASR) – Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre finišuje s rekonštrukciou Študentského domova (ŠD) Brezový háj, ktorý začne slúžiť študentom od začiatku septembra. Ubytovanie poskytne 395 študentom. „Koncom tohto mesiaca by mali byť ukončené stavebné rekonštrukcie, v priebehu augusta bude internát zariadený nábytkom a hotové bude aj ďalšie potrebné vybavenie objektu,“ informovala Jana Černáková z UKF.

Budova ŠD Brezový háj bola postavená v roku 1964 a pôvodne slúžila ako internát Stavebného učilišťa v Nitre. Posledných 15 rokov bola takmer nevyužívaná, UKF nadobudla objekt do svojho majetku v marci 2012. Celková oprava budovy sa začala v auguste 2019. Budova má jedno podzemné a osem nadzemných podlaží. Študenti budú mať k dispozícii dvoj- a trojposteľové izby.

„Na prvom podzemnom podlaží sa nachádza päť ubytovacích buniek, primárne určených pre študentov doktorandského štúdia, a jedna ubytovacia bunka s bezbariérovou izbou pre zdravotne znevýhodnených študentov. Ubytovaciu bunku tvoria dve dvojposteľové izby, ktoré majú spoločné sociálne zariadenie a kuchynku s chladničkou,“ uviedol riaditeľ Študentských domovov UKF Peter Hrobár. Na každom nadzemnom podlaží je 19 izieb. Súčasťou objektu je študovňa, veľká jedáleň pre študentov i zamestnancov, bufet a práčovňa pre potreby študentov, ktorí majú v celom objekte k dispozícii aj vysokorýchlostné internetové pripojenie prostredníctvom wifi siete.

Celková kapacita troch študentských domovov UKF je spolu 1969 miest. Študentský domov Zobor ponúka ubytovanie pre 1179 študentov, ŠD Nitra môže ubytovať 395 poslucháčov, zvyšné miesta sú v ŠD Brezový háj. Okrem internátov UKF môžu študenti využiť aj ubytovanie v zmluvných zariadeniach UKF. V školskom internáte pri SOŠ potravinárskej na Cabajskej má UKF k dispozícii 100 miest, Farská ubytovňa Reformovanej kresťanskej cirkvi v Nitre na Fraňa Mojtu môže ubytovať 90 študentov a Hotel Agroinštitút na Akademickej má kapacitu ďalších 50 miest.