Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

Ukončenie žatvy oslávia Zlatomoravčania dožinkovými slávnosťami

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriána Antošková

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku.

Zlaté Moravce 28. júla (TASR) – Mestské múzeum v Zlatých Moravciach si pripomenie ukončenie žatevných prác dožinkovými slávnosťami. Uskutočnia sa 6. augusta v priestoroch nádvoria Migazziovského kaštieľa v Zlatých Moravciach. Chýbať nebude ani dožinkový veniec, ktorý uplietli Anna Galabová, Mária Perkárová a Jakub Galaba. Podľa tradícií ho symbolicky odovzdajú zástupcovi Agro Hosťovce, s.r.o., Štefanovi Kukučkovi.

"Atmosféru dotvoria folklórne súbory Chyzerovčanka a Inovec spievaním dožinkových piesní. Pripravená je aj ochutnávka tradičných makových periek a šúľancov," informovala Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku. Rozmnožovaciu schopnosť obilia symbolizoval dožinkový veniec, ktorý sa plietol z prvých a posledných klasov. Neskôr dožinkové slávnosti nadobudli ďakovný charakter. Hospodárovi sa poďakovalo, slávnostne mu bol odovzdaný žatevný veniec a nasledovala hostina. V posledných desaťročiach prišlo k inovácii pletenia i obohateniu tvarov žatevných vencov, ktoré sa odovzdávali predsedom družstiev, alebo sa niesli pri príležitosti celoštátnych dožinkových osláv.