Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

FOTO: Protiteroristické cvičenie: Predviedli rukojemnícku drámu

Na snímke generálka na medzinárodné protiteroristické cvičenie ATLAS COMMON CHALLENGE 2.0 v Komárne 9. októbra 2018. Foto: TASR Vladimír Benko

Priebeh podujatia zorganizovaného Ministerstvom vnútra SR pod vedením slovenskej protiteroristickej jednotky Lynx Commando bude sledovať prezident SR A. Kiska, ale aj predseda vlády SR P. Pellegrini.

Komárno 10. októbra (TASR) – Vyše dvoch stoviek príslušníkov špeciálnych jednotiek zo šiestich štátov začalo v stredu ráno v komárňanskej Pevnosti Medzinárodné protiteroristické cvičenie Atlas Common Challenge 2.0. Priebeh podujatia zorganizovaného Ministerstvom vnútra SR pod vedením slovenskej protiteroristickej jednotky Lynx Commando bude sledovať prezident SR Andrej Kiska, ale aj predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Na snímke generálka na medzinárodné protiteroristické cvičenie ATLAS COMMON CHALLENGE 2.0 v Komárne 9. októbra 2018.
Foto: TASR Vladimír Benko


Atlas Common Challenge 2.0 je doteraz najrozsiahlejším a najväčším cvičením svojho druhu v Európe. V rámci cvičenia sa paralelne na rôznych miestach Európy odprezentuje sedem scenárov možných teroristických útokov. Celkový počet 2800 operátorov – členov špeciálnych protiteroristických jednotiek - bude zasahovať v budovách, metre, autobuse, na lodiach, v lietadle a budú sa musieť vysporiadať aj s chemickými, biologickými a rádionukleárnymi hrozbami.

Na snímke generálka na medzinárodné protiteroristické cvičenie ATLAS COMMON CHALLENGE 2.0 v Komárne 9. októbra 2018.
Foto: TASR Vladimír Benko


V Pevnosti v Komárne pripravili simulovaný prepad verejného podujatia a rukojemnícku drámu v zastavanej oblasti. Na podujatí sa popri taktických postupoch odprezentuje najmodernejšia ťažká technika, ktorá zahŕňa obrnené vozidlá, špeciálne hydraulické plošiny, vrtuľníky typu Bell 429, Mi-171 a Black Hawk Sikorsky UH-60. Niektoré špeciálne vozidlá budú na Slovensku verejne prezentované prvýkrát.

Na snímke generálka na medzinárodné protiteroristické cvičenie ATLAS COMMON CHALLENGE 2.0 v Komárne 9. októbra 2018.
Foto: TASR Vladimír Benko


Cvičenie je verejné, návštevníci majú možnosť vidieť prácu policajných špecialistov - kynológov, ostreľovačov, ofenzívnych pyrotechnikov, medikov, vyjednávačov, zoskoky parašutistov, zlaňovanie z helikoptér i množstvo výbuchov.

P. Pellegrini: Slovenské Lynx Commando je schopné medzinárodne kooperovať



Vysokú profesionalitu prevedenia zásahu a celého medzinárodného protiteroristického cvičenia Atlas Common Challenge 2.0 ocenil v stredu v Komárne predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Priebeh podujatia zorganizovaného Ministerstvom vnútra SR pod vedením slovenskej protiteroristickej jednotky Lynx Commando sledoval aj prezident SR Andrej Kiska.

"Mali sme možnosť vidieť, že aj slovenská špeciálna jednotka Lynx Commando je schopná medzinárodne kooperovať, skoordinovať svoju prácu aj s ostatnými medzinárodnými jednotkami," povedal slovenský premiér a dodal, že Lynx Commando je pripravené v prípade potreby zasiahnuť.

"S pani ministerkou Sakovou (Smer-SD) sme sa zhodli, že v prípade, že zo strany slovenského Lynx Commanda ešte vzídu požiadavky na personálne alebo technické vybavenie, ministerstvo financií a vláda sú kedykoľvek pripravené túto špeciálnu jednotku v maximálnej možnej miere podporiť, pretože ide o špičkový útvar, asi najlepší, ktorý v polícii SR máme. Preto si ho budeme pestovať a umožňovať mu, aby mohol cvičiť, aby mohol zvyšovať svoje schopnosti tak, aby, nedajbože, v prípade, že ho raz budeme potrebovať v ostrom zásahu, všetko dopadlo tak, ako sme videli dnes, že teroristi budú zneškodnení a všetci rukojemníci zdraví a živí zachránení," dodal Pellegrini.

Ministerka vnútra Denisa Saková pripomenula, že v Komárne cvičilo zhruba 200 bojovníkov zo šiestich rôznych krajín strednej Európy, ako sú Rakúsko, Česko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko a Slovensko.

"Mali sme možnosť vidieť najväčšie spektrum protizásahovej techniky. Či to boli hydraulické plošiny, obrnené transportéry, zasahovali a pomáhali pri zásahu vrtuľníky, takže my očakávame ten prísľub pána premiéra, že skutočne budeme môcť to naše špeciálne komando vyzbrojiť podobnou technikou, aby sme v prípade, ak sa, nedajbože, takéto niečo na Slovensku stane, alebo v susedných krajinách, boli skutočne čo najšpičkovejšie vybavení," povedala šéfka rezortu vnútra.

Veliteľ maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK) János Hajdu na otázku TASR uviedol, že TEK prišlo do Komárna po náročných dvoch dňoch zabezpečovania návštevy tureckého prezidenta v Budapešti, ktorú úspešne zvládlo.

"Sme tu ako účastníci série cvičení, ktoré sa začali už pred viacerými rokmi. K otázke spolupráce maďarských a slovenských špeciálnych policajných jednotiek môžem povedať, že s našimi slovenskými priateľmi sme už pred vyše 20 rokmi súťažili a robili sme spoločné operácie. Avšak cvičenia, akým je to dnešné alebo nácvik riešenia rukojemníckej akcie v budapeštianskom metre pred dvoma rokmi za účasti špeciálnych jednotiek polície krajín Vyšehradskej štvorky, sa konali iba v uplynulých rokoch," konštatoval Hajdu.

Podľa jeho slov pri zohľadnení tendencií vo svete je potrebné osloviť s návrhom na spoluprácu minimálne susedné krajiny, ale TEK komunikuje aj so vzdialenejšími európskymi krajinami. "Vidíme, že teroristi vykonávajú dobre zorganizované útoky, preto sme sa spojili, aby sme sa spoločne zdokonaľovali vo výzbroji, v taktických procesoch či v spôsoboch velenia. Je obrovskou silou, že komandá všetkých krajín sú dobre technicky vybavené, takmer rovnako, líšime sa už iba označením príslušníkov týchto jednotiek," dodal veliteľ TEK.



Zásahy proti teroristom nacvičovali útvary osobitého určenia z celej Európy

Policajné útvary osobitého určenia viacerých európskych krajín vrátane SR sa v tomto týždni podieľajú na nácviku koordinovaného postupu v prípade paralelného teroristického útoku v siedmich rôznych lokalitách starého kontinentu, to všetko pod patronátom Europolu.

Práve medzi európskou policajnou organizáciou a sieťou útvarov 38 jednotiek osobitého určenia ATLAS z členských štátov Únie a asociovaných krajín došlo v stredu k podpísaniu dohody o spolupráci. Dokument, ktorý predpokladá vytvorenie podporného pracoviska ATLAS-u pri Európskom protiteroristickom centre (ECTC) v sídle Europolu v holandskom Haagu, podpísali rakúsky minister vnútra Herbert Kickl v zastúpení úradujúcej predsedníckej krajiny v Rade EÚ, riaditeľka Europolu Catherine De Bollová a šéf ATLAS-u Bernhard Treibenreif.

Informácie priniesla tlačová agentúra APA.

Podľa rovnakého zdroja sa príslušníci rakúskeho útvaru Cobra podieľajú už od pondelka na zásahu pri modelovanej masovej rukojemníckej dráme na Slovensku, kde spolupracujú nielen s kolegami zo SR a ČR, ale aj Chorvátska, Maďarska a Slovinska. Do činenia majú pritom s mimoriadne mobilnými útočníkmi a museli preto nacvičovať nasadenie ozbrojených vozidiel i špeciálnych automobilov.

Nemecká policajná jednotka osobitého určenia GSG 9 sa podieľa na cvičení v Baltskom mori spoločne s útvarmi z Dánska, Fínska, Nórska, Švédska, ako aj Holandska. Aj tu ide o rukojemnícku drámu, avšak na lodi.

V Španielsku prebieha policajné cvičenie za účasti oboch tamojších útvarov osobitého určenia, ako aj kolegov z Belgicka, Francúzska, Portugalska a Talianska. V tomto prípade ide o postup pri únose veľkokapacitného lietadla.

Scenár v poľskej Varšave predpokladal zajatie asi 500 ľudí teroristami v súprave metra. Na nácviku postupu v takomto prípade sa podieľali príslušníci poľského útvaru BOA spoločne s kolegami z troch pobaltských krajín - Estónska, Litvy a Lotyšska.

Pred veľkou výzvou v podobe operácie kombinujúcej pôsobenie na pevnine i mori stáli útvary osobitého určenia z Islandu, Írskej republiky, Severného Írska a Anglicka, ktoré začali cvičenie na Islande a skončili ho v Severnom Írsku.

Aj v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko došlo podľa scenára cvičenia k teroristickému útoku, pričom sa páchatelia zmocnili vlakovej súpravy, pričom sa objavili špekulácie o možnom použití konvenčnej nálože s rádioaktívnym materiálom, teda akejsi špinavej bomby. Na odvrátení tohto nebezpečenstva spolupracovali popri hostiteľoch ešte útvary osobitého určenia z Luxemburska, Švajčiarska a Talianska, ako aj špecialisti z francúzskeho útvaru RAID.

Na severe Grécka došlo k únosu dvoch autobusov, ktorých preprave na Ukrajinu sa pri cvičení usilovali zabrániť príslušníci jednotiek osobitého určenia z Grécka a Cypru, ako aj Bulharska a Rumunska.

Počas celého cvičenia pôsobila pri Europole ústredná informačná a koordinačná základňa, v rámci ktorej si spojovací dôstojníci, zástupcovia Europolu i ATLAS-u vymieňali informácie a pokúšali sa koordinovať jednotlivé regionálne operácie.