Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

V Leviciach vznikol nový bezpečný priechod pre chodcov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Systém funguje 24 hodín a je napájaný zo solárneho zdroja.

Levice 6. júna (TASR) - Na miestnej komunikácii Ulici kpt. Nálepku v Leviciach vznikol nový bezpečný priechod pre chodcov. Celkové náklady na jeho vybudovanie vyčíslili na 12.478 eur. Mesto získalo na realizáciu projektu dotáciu z jednej zo súkromných bánk vo výške 4999 eur. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Bezpečný priechod pre chodcov je umiestnený v mieste existujúcich priechodov v križovatke ulíc kpt. Nálepku a J. Jesenského. Mesto obnovilo existujúce priechody, ktoré doplnilo prvkami pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie a vybudovalo nový priechod, ktorý je plynulo napojený na jestvujúce chodníky novými napojeniami.

Inteligentné priechody pre chodcov fungujú na princípe, že keď sa chodec chystá prejsť z jednej strany komunikácie na druhú, detektory pohybu umiestnené na stĺpe pri priechode aktivujú výstražné LED svetlá, ktoré začnú blikať po dobu prechodu chodca z jednej strany na druhú a potom zhasnú. Systém funguje 24 hodín a je napájaný zo solárneho zdroja.