Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitrianskom regióne sú prírodné kúpaliská nevhodné na kúpanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

V minulých rokoch boli informatívne sledované vodné nádrže Jelenec, Vráble a štrkovisko Veľký Cetín.

Nitra 15. júla (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre neeviduje v okresoch Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa ani jedno prírodné kúpalisko vhodné na kúpanie. V minulých rokoch boli informatívne sledované vodné nádrže Jelenec, Vráble a štrkovisko Veľký Cetín. V tomto roku nebude RÚVZ sledovať kvalitu vody v týchto vodných nádržiach.

„Vodné plochy neboli vybudované na rekreáciu, ale ako hospodárske nádrže pre chov rýb a závlahy či na ťažbu štrku. Tieto lokality doposiaľ neboli vyhlásené ako vhodné na kúpanie a rekreáciu a nebola povolená ich prevádzka. Vodné plochy vykazovali nedostatky vo vybavenosti, ale aj v kvalite vody,“ upozorňujú pracovníci RÚVZ v Nitre.

V kúpacej sezóne 2019 majú záujemcovia o kúpanie v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce k dispozícii tri kúpaliská. O súhlas s prevádzkou kúpalísk požiadali prevádzkovatelia letného kúpaliska Nitra a termálneho kúpaliska RetroThermal Diakovce. Zariadenie ThermalPark Nitrava v Poľnom Kesove má rozhodnutie RÚVZ na celoročnú prevádzku. Prevádzkovateľ letného kúpaliska v Zlatých Moravciach o vydanie rozhodnutia na uvedenie priestorov do prevádzky nepožiadal.

Na letnom kúpalisku v Nitre majú návštevníci k dispozícii šesť bazénov, dva plavecké, dva neplavecké, jeden detský a jeden dopadový s toboganom. Kúpalisko je napájané vodou z verejného vodovodu mesta. V areáli termálneho kúpaliska RetroThermal Diakovce sa nachádzajú štyri termálne bazény, detský, detský bazén do štyroch rokov, oddychovo-relaxačný a plavecký bazén, ktoré sú napájané vodou z termálneho vrtu a verejného vodovodu. Návštevníci ThermalParku Nitra v Poľnom Kesove môžu využívať dva vonkajšie neplavecké bazény a jeden oddychový bazén, jeden neplavecký, jeden detský bazén a vírivku v novej bazénovej hale a oddychový bazén v hoteli Thermal Kesov. V areáli ThermalParku pokračuje aj v tomto roku dostavba toboganovej haly a výstavba ďalších bazénov.