Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

VIDEO: Veľkú noc v podobe hustého sneženia prežíva horná Nitra

Veľkonočné prekvapenie v podobe hustého sneženia zažívajú v týchto dňoch obyvatelia hornej Nitry. Hoci už rozkvitol zlatý dážď aj žlté narcisy, krokusy a jarné snežienky už dávnejšie odkvitli, počasie poriadne prekvapilo. Už tretí deň totiž husto sneží, ako keby mali prísť Vianoce a nie Veľkonočné sviatky. Na snímke sneh zaskočil, chodcov, šoférov aj cyklistov 2. apríla 2015. Foto: TASR

Hoci už rozkvitol zlatý dážď aj narcisy i krókusy a snežienky už odkvitli, počasie poriadne prekvapilo. Už tretí deň totiž husto sneží, ako keby mali prísť Vianoce a nie veľkonočné sviatky.

Malinová 2. apríla (TASR) – Veľkonočné prekvapenie v podobe hustého sneženia zažívajú v týchto dňoch obyvatelia hornej Nitry. Hoci už rozkvitol zlatý dážď aj narcisy i krókusy a snežienky už odkvitli, počasie poriadne prekvapilo. Už tretí deň totiž husto sneží, ako keby mali prísť Vianoce a nie veľkonočné sviatky.

"V predzáhradkách máme veľkonočnú výzdobu, pestrofarebné kraslice uviazané na konárikoch bahniatok, na okenné parapety aj do trávy sme dali kuriatka či zajačiky ako symboly Veľkej noci a teraz je zrazu všetko pod snehom. Narcisy, zasypané veľkými vločkami snehu, asi pôjdem otrhať a dám ich do vázy, aby sa trochu zohriali... Pred chvíľou išli okolo nás chlapi, susedia, a kričali na mňa, že vraj idú do lesa na vianočné stromčeky, či mi majú tiež jeden priniesť," hovorí s úsmevom obyvateľka hornonitrianskej podhorskej dedinky Malinová.



Ľudia, ktorí sa už pred pár dňami tešili z jarného slniečka, sú teraz predsa len trochu sklamaní. Ani starší obyvatelia si veru takú snehovú nádielku deň pred Veľkým piatkom nepamätajú. Našťastie si z počasia robia skôr žarty. Avšak predbežný program, ísť počas sviatočných dní na vychádzku do prírody, musia prehodnotiť. "Dnes snežilo celú noc. Napadlo asi päť centimetrov nového snehu. Ten sa síce priebežne topí, pretože teplota sa okolo obeda pohybovala okolo troch - štyroch stupňov Celzia. Ale snežiť neprestávalo ani predpoludním, ba také vločky ako padali, nebývajú často ani v zime," dodala Malinovčanka.

Aj chúdence vtáky, drobné spevavce sneh zaskočil. Ľudia im preto opäť do kŕmidiel nasypali dobroty v podobe slnečnicových semienok, orechov, pridali aj loj. Malinovský hubár, amatérsky mykológ Jozef Vaš sa bol pred štyrmi dňami pozrieť, či po plamienkach zimných nezačali už rásť aj smrčky. Na prekvapenie domov ich priniesol pol košíka. Chystal sa aj na druhý deň, ale sneženie mu prekazilo plány. Pôjde však opäť, keď sa nová snehová pokrývka pod Strážovskými vrchmi roztopí. Dúfa, že to bude už cez Veľkú noc.