Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Vikár Nitrianskej diecézy opäť udelí z lietadla požehnanie Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rovnaké požehnanie relikviou udelil Slovensku aj vlani 20. marca, v čase prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19.

Nitra 10. januára (TASR) - Generálny vikár Nitrianskej diecézy Peter Brodek opäť udelí z paluby lietadla požehnanie celému Slovensku relikviou Kristovej krvi. Rovnaké požehnanie relikviou udelil Slovensku aj vlani 20. marca, v čase prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19.

Lietadlo s relikviou vzlietne v nedeľu popoludní, na sviatok Krstu Krista Pána. Nitrianske biskupstvo vyzvalo veriacich, aby sa k požehnaniu duchovne pripojili. „Účinne tak môžu prijať milosti z neho prameniace v záujme ochrany Slovenska a jeho ľudu pred zúriacou pandémiou koronavírusovej infekcie,“ uviedlo biskupstvo.

Relikvia Kristovej Krvi je uchovávaná v Bazilike sv. Benedikta opáta v Hronskom Beňadiku. Opátstvo ju dostalo ako dar od kráľa Mateja Korvína I. pri príležitosti posvätenia kostola v roku 1483. Kráľ Matej I. dostal túto relikviu pravdepodobne od pápeža Pavla II. ako poďakovanie za pomoc v boji proti Turkom. „Od toho času sa úcta k Božej Krvi začala šíriť po celom okolí. Opáti pre relikviu postavili osobitnú kaplnku, ktorú 26. marca 1489 posvätil nitriansky biskup Gregor,“ povedal pred časom hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.