Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Vláda odsúhlasila pre Nitriansky kraj takmer osem miliónov eur

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico prichádza na tlačovú konferenciu po rokovaní 178. schôdze vlády SR v Nitre 30. septembra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Týmito financiami chce kabinet podľa premiéra prispieť na projekty, na ktoré samospráva nestačí.

Nitra 30. septembra (TASR) - Vláda dnes na výjazdovom rokovaní v Nitre vyčlenila takmer osem miliónov eur pre Nitriansky kraj.

Na zlepšenie jeho sociálno-ekonomickej situácie má ministerstvo financií uvoľniť takmer 2,5 milióna eur. Tie sa použijú napríklad na rekonštrukciu školskej jedálne, kultúrneho strediska, materskej školy, domu smútku, základnej školy, zdravotného strediska, verejného osvetlenia, vybudovanie detského ihriska či obnovu chodníkov v desiatkach obcí.

Ako po rokovaní uviedol premiér Robert Fico, týmito financiami chce kabinet prispieť na projekty, na ktoré samospráva nestačí. "Je to taká normálna všehochuť, čo mestá a obce potrebujú a nemajú na to finančné zdroje. Pokúšame sa týmto spôsobom pomáhať," priblížil.

Prečítajte si aj: Vláda rokuje v Nitre


Na obnovu Zámku Topoľčianky pôjde 200.000 eur. "Očakávame, že táto budova by mohla byť využívaná aj v rámci slovenského predsedníctva v Európskej únii," uviedol premiér. SR sa postaví do čela únie na pol roka od júla budúceho roka.

Na renováciu opláštenia nitrianskeho zimného štadióna prispeje vláda 150.000 eurami, na rekonštrukciu benediktínskeho kláštora 15.000 eurami a na prípravu budovania vzdelávacieho centra v Nitre 50.000 eurami.

Ministerstvo práce má zase vyčleniť vyše 5,45 milióna eur na realizáciu národného projektu, ktorý zlepší postavenie nezamestnaných mladých ľudí na trhu práce. Použité budú na krytie výdavkov súvisiacich s podporou vytvárania pracovných miest u zamestnávateľov.

Nitriansky priemyselný park čaká veľká budúcnosť


Nitriansky priemyselný park čaká veľká budúcnosť. Uviedol to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v príhovore na slávnostnom otvorení prvej etapy mimoúrovňovej križovatky - napojenia priemyselnej zóny Nitra – Mlynárce na cestu R1. Vybudovanie pripojenia podľa jeho slov stálo približne 3,5 milióna eur, stavbu realizovala spoločnosť Strabag.

"Teší ma, že po postavení cesty R1 sa postupne plnohodnotne napájame na túto tepnu s (priemyselnými) parkmi, ktoré získavajú na veľkej dôležitosti. Nachádzame sa v priemyselnom parku, ktorý podľa nás čaká veľká budúcnosť," spresnil.

Premiér dúfa, že sa podarí úspešne zrealizovať aj druhú a tretiu etapu tohto cestného napojenia. "Prakticky na všetky smery tu tak bude plnohodnotná križovatka a umožní každému, kto bude podnikať v priemyselnom parku, dostať sa buď smerom na Nitru, Zvolen, Banskú Bystricu, alebo smerom na Bratislavu," dodal.

"Je to dielo, ktoré sa riešilo z regionálnej pomoci Ministerstva hospodárstva SR. Umožní bezproblémový príjazd a odjazd z Priemyselného parku Sever. Ak by v parku bola plánovaná (auto)investícia, križovatka by sa dokompletizovala o druhú a štvrtú etapu, teda mal by byť celý nadjazd nad štvorprúdovou komunikáciou tak, aby sa dalo z obidvoch strán prichádzať do priemyselnej zóny," doplnil primátor Nitry Jozef Dvonč.