Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

VRÁBLE: Únia miest Slovenska si určila päť programových priorít

Vráble sú mesto ležiace v Nitrianskom kraji. Vráble sú prvýkrát písomne doložené v roku 1265 ako Verebel. Na snímke kostol v meste Vráble. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Programovým prioritám pre nasledujúce volebné obdobie sa venovalo Prezídium Únie miest Slovenska na svojom dnešnom zasadnutí vo Vrábľoch.

Vráble 20. marca (TASR) - Programovým prioritám pre nasledujúce volebné obdobie sa venovalo Prezídium Únie miest Slovenska na svojom dnešnom zasadnutí vo Vrábľoch. Prerokovalo a zobralo na vedomie správu o činnosti a hospodárení a schválilo harmonogram plnenia jednotlivých úloh a cieľov Uznesenia XXIV. snemu pre obdobie do XXVI. snemu Únie miest Slovenska, informoval viceprezident únie Miroslav Kollár.

Na zasadnutí zaznela aj informácia o doterajšom priebehu prác na projekte modelové mestské regióny a informácia o doterajšom priebehu prípravy veľkej novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady a priebehu prípravy návrhu zákona o miestnom poplatku za rozvoj.

Programovými prioritami pre nasledujúce volebné obdobie budú pokračovanie v reforme verejnej správy s dôrazom na úlohu miest ako centier regiónov a plnohodnotného finančného zabezpečenia výkonu originálnych i prenesených kompetencií na základe auditu, programy informatizácie a internetizácie územných samospráv, inteligentnej energie, opatrení na zmenu klímy a aktívnej účasti na legislatívnom procese, príprave a realizácii integrovaných územných stratégií z podporných zdrojov EÚ a ďalších finančných mechanizmov pre obdobie 2014- 2020, resp. 2024.

"Veľmi dôležitou otázkou, ktorá bola predmetom diskusie, je súčasné postavenie Bratislavy ako hlavného mesta. Je jediným hlavným mestom v Európe, ktoré nie je súčasne aj regiónom. Všetky ostatné hlavné mestá majú tento charakter," skonštatoval generálny sekretár Únie miest Slovenska Marián Minarovič.