Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Všeobecná nemocnica otvorila nové Centrum pre poruchy rovnováhy

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nové centrum ako jediné v Nitrianskom kraji disponuje komplexným prístrojovým vybavením potrebným na vyšetrenie celého rovnovážneho systému.

Komárno 20. mája (TASR) - Všeobecná nemocnica Komárno (VNK) dnes slávnostne otvorila v moderne zrenovovaných priestoroch nové Centrum pre poruchy rovnováhy. Centrum sa nachádza v pavilóne K a je prvým špecializovaným pracoviskom v Nitrianskom kraji, ktoré dokáže komplexne diagnostikovať rovnovážny aparát. Investícia do stavebných úprav priestorov a prístrojového vybavenia vyšla nemocnicu na viac než 75.000 eur.

Nové centrum ako jediné v Nitrianskom kraji disponuje komplexným prístrojovým vybavením potrebným na vyšetrenie celého rovnovážneho systému. Nemocnica tým umožní širokému spektru svojich pacientov  objektivizáciu ťažkostí a ich kvantitatívne a kvalitatívne vyhodnotenie počítačovou analýzou a taktiež komplexné vyšetrenie sluchu. „Centrum je špecializované pracovisko novovytvorenej otorinolaryngologickej a otoneurologickej ambulancie, ktoré poskytuje diagnostiku a liečbu závratových stavov a iných porúch rovnováhy.  Závrat je po bolesti hlavy druhý najčastejší subjektívny príznak v medicíne,“ uviedla vedúca lekárka Centra pre poruchy rovnováhy Iveta Csekesová.

Nemocnica sleduje celosvetové trendy, a preto pracovisko vybavila modernými prístrojmi a personál bol vyškolený na renomovaných pracoviskách v odbore otoneurológia. „Spomedzi zakúpených prístrojov by som rada vyzdvihla prístroj BERA, ktorý spomedzi audiologických zariadení s najvyššou spoľahlivosťou diagnostikuje nemalígny nádoru mozgu, ktorý tvorí osem až desať percent všetkých mozgových nádorov. Prístroj je schopný vyšetriť sluch aj u ťažko spolupracujúceho pacienta, napríklad postihnutých ľudí či malých detí,“ konštatovala Csekesová. Ďalším novým prístrojom je VEMP (vestibulárne evokované myogénne potenciály), ktorý dráždením rovnovážneho systému vďaka viacerým prepojeniam na úrovni mozgového kmeňa umožní vyšetriť špeciálne dráhy, ktoré sa tiež podieľajú na udržiavaní rovnováhy. „Som veľmi rada, že máme k dispozícii takéto špičkové prístrojové vybavenie, ktoré nielenže umožní dokonalú diagnostiku, ale prístroje sú oproti starším typom komfortnejšie pre pacientov, keďže dráždime rovnovážny systém vzduchom na rozdiel od vody, ktorá sa predtým zvykla vstrekovať do ucha,“ dodala vedúca lekárka.

V rámci stavebných úprav bola ambulancia prispôsobená nárokom pre vyšetrenia rovnovážneho aparátu vrátane nového nábytku, podláh a veľkej čakárne pre pacientov. „Som hrdý, že sa práve v našom zdravotníckom zariadení podarilo otvoriť prvé takéto špecializované pracovisko v Nitrianskom kraji,“ povedal riaditeľ nemocnice Viktor Dudáš.

Nemocnica zriadením Centra pre poruchy rovnováhy svojím jedinečným priestorovým, prístrojovým a personálnym vybavením ponúka služby pacientom nielen v regióne Komárna, ale bude určite prínosom aj pre klientov z iných okresov. „Centrum v úzkej spolupráci s inými medicínskymi odbormi ponúka komplexný program zdravotnej starostlivosti zahrňujúci diagnostiku, farmakoterapiu, ušno-nosno- krčnú liečbu, individualizovaný rehabilitačný program a pravidelné sledovanie pacienta,“ vysvetlil námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť Rudolf Pelikán.

VNK prevádzkuje nezisková organizácia FORLIFE a manažérsky riadi spoločnosť AGEL SK, a.s.