Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Nitriansky kraj

Výskumníci z SPU pripravili prvú kolekciu reprezentačných výrobkov

Na archívnej snímke SPU v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Výskumníci využili širokú škálu surovín z Botanickej záhrady SPU a infraštruktúru Potravinového inkubátora a Výskumného centra AgroBioTech.

Nitra 17. januára (TASR) - Výskumníci z Potravinového inkubátora Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre pripravili prvú kolekciu reprezentačných výrobkov. Kolekcia, ktorá zahŕňa 27 výrobkov, sa bude využívať na propagačné účely, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Výskumníci využili širokú škálu surovín z Botanickej záhrady SPU a infraštruktúru Potravinového inkubátora a Výskumného centra AgroBioTech. Kolekcia zahŕňa rôzne bylinné a ovocné čaje, zeleninové a ovocné chipsy, ovocné rolky, oblátky, sirup, likéry a džemy.

K úspešnému výsledku prispeli aj zručnosti a kreatívne nápady študentov. Výskumníci produkty navrhli, vyrobili, zabalili a na záver nalepili etikety, ktoré sami nadizajnovali. Sortiment výrobkov sa bude v tomto roku rozširovať, potvrdila riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny. Po schválení Potravinového inkubátora ako potravinárskej prevádzky sa budú dať v druhej polovici roka 2024 tieto výrobky zakúpiť v univerzitnom bufete, skonštatovala.

Potravinový inkubátor vznikol v zrekonštruovanej budove v areáli SPU v rámci projektu Drive4SIFood. Vytvára priestor pre pilotné testovanie produktov. Firmy, študenti a startupy si v ňom vďaka modernej infraštruktúre môžu otestovať svoje inovatívne nápady.