Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Nitriansky kraj

Výstava Farebná harmónia predstaví v Šali šujtášové šperky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šujtáš, sutaška, soutache ako lemovacia technika zdobila v minulosti odevy v mnohých krajinách sveta.

Šaľa 15. novembra (TASR) - Originálne a vizuálne atraktívne vzory na sutaškových šperkoch predstaví od stredy 18. novembra výstava Farebná harmónia v priestoroch Domu ľudového bývania v Šali. Jej návštevníci výstavy budú mať možnosť vidieť tvorbu Slavky Cesnek, ktorá sa výrobe sutaškových šperkov intenzívne venuje štyri roky. Tvorí originálne šujtášové šperky rôznorodých tvarov a farebných kombinácií s použitím korálikov a polodrahokamov.

"Použitím vlastnej techniky zošívania dala svojim prácam svoj rukopis. Jej šperky nosia ženy nielen v Európe, ale aj v Ázii, Amerike a Austrálii," povedala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého pobočkou je Dom ľudového bývania v Šali. Výstava potrvá do 27. novembra tohto roka.

Šujtáš, sutaška, soutache ako lemovacia technika zdobila v minulosti odevy v mnohých krajinách sveta. Názov pochádza z maďarského slova sujtás, čo v preklade znamená mohér. Medzinárodne používaný názov je francúzsky výraz soutache – vrkoč. 

Ide o textilnú šnúrku – prámik, ktorá je splietaná z niekoľkých tenučkých vláken do tvaru vrkoča, rybej kosti. V strede vzniká linka, v ktorej sa šujtášky k sebe zošívajú. Na výrobu sa používajú prírodné materiály hodváb či vlna, ale aj syntetické vlákna. Zaujímavosťou je, že šujtášky používané na zdobenie vojenských uniforiem v minulosti obsahovali i kovové vlákna. Na Slovensku sa šujtáška uplatnila aj pri zdobení súčastí ľudového odevu, pričom bola i znakom príslušnosti k sociálnej vrstve. V nižších vrstvách sa našívali na odev bavlnené a vlnené šujtáše, odev šľachty bol však zdobený prámikmi zo zlata a hodvábu v kombinácii s drahšími materiálmi. Dodnes pretrvala na uniforme ako súčasť vojenskej hodnosti v zlatistom a striebristom prevedení s kovovými vláknami.