Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

Výstava o J. Nepomuckom predstaví aj zrekonštruovanú podobu svätca

Na archívnej snímke prvá časť výstavy s názvom Sv. Ján Nepomucký, stopy minulosti v Nitrianskom kraji. Foto: TASR Henrich Mišovič

Návštevníci výstavy sa zoznámia aj s legendou o svätcovi a s jeho výtvarným stvárnením prostredníctvom tvorby minulých i súčasných umelcov.

Nitra 6. septembra (TASR) – V Ponitrianskom múzeu v týchto dňoch otvorili druhú časť výstavy s názvom Ján Nepomucký, stopy minulosti v Nitrianskom kraji. Expozícia predstavuje sakrálne pamiatky s patrocíniom tohto svätca vo vybraných obciach nitrianskeho regiónu.

Návštevníci výstavy sa zoznámia aj s legendou o svätcovi a s jeho výtvarným stvárnením prostredníctvom tvorby minulých i súčasných umelcov. Expozícia zároveň poukazuje na vzťah štátu k sakrálnym pamiatkam na Slovensku v období socializmu. „Artefakty svätca Jána Nepomuckého sa nachádzajú predovšetkým v inventároch kostolov, chrámov a kaplniek. Ich súčasťou je množstvo zachovaných oltárov, obrazov, sôch a relikviárov. Expozícia výstavy prezentuje prícestné sochy v rôznych obciach a kostoly s jeho patrocíniom,“ uviedla autorka výstavy Lívia Šumichrastová.

Medzi vystavovanými artefaktmi sú exponáty drevených polychrómovaných plastík z depozitára Ponitrianskeho múzea v Nitre, sklomaľba a obraz s kombinovanou technikou na pergamene z Tekovského múzea v Leviciach, najstarší zachovaný zvon v Nitre z farského Kostola sv. Urbana na Zobore či relikviár z farského kostola zo Slepčian.

Obohatením výstavy je busta svätého Jána Nepomuckého, ktorá znázorňuje pravdepodobnú podobu svätca. Jej autormi sú antropologička Eva Vaníčková a sochár Ondřej Bílek z Moravského zemského múzea v Brne. „Manuálne vytvorili čo najpresnejší model lebky na základe dokumentácie po profesorovi Emanuelovi Vlčkovi z výskumu svätcových pozostatkov z roku 1972,“ vysvetlila Šumichrastová. Ako doplnila, súčasťou výstavy je aj interaktívny edukačný program s názvom Spoznaj svätca, ktorý detského návštevníka naučí rozpoznávať troch svätcov podľa ich charakteristických insígnií.