Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Výstava v Nitrianskej galérii ponúkne nový pohľad na folklór

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Podľa kurátorky poukáže výstava hlavne na zakódované stereotypné uvažovanie o svete, spoločnosti a postavení ženy a muža v ňom.

Nitra 27. septembra (TASR) – Nový pohľad na folklór a ľudovú slovesnosť ponúkne kolektívna výstava s názvom FOLK-LORE. V Reprezentačných sálach Nitrianskej galérie ju sprístupnia 30. septembra.

Koncepcia výstavy je postavená na mapovaní a kritickom prehodnotení diel domácich autorov a autoriek 20. a 21. storočia, ktorí vo svojej tvorbe reflektujú na špecifický fenomén folklór. „Z etnografického aj historického hľadiska je folklór súčasťou slovenskej identity od nepamäti a je spájaný najmä so životným štýlom na vidieku, je spätý s ľudovými tradíciami. Výstava však nebude umocňovať uvažovanie o svete v týchto tradičných hodnotách, ale ponúkne iný pohľad na folklór a ľudovú slovesnosť,“ uviedla kurátorka výstavy Barbora Geržová.

Ako vysvetlila, výstava poukáže hlavne na zakódované stereotypné uvažovanie o svete, spoločnosti a postavení ženy a muža v ňom. „A to najmä konštatujúcimi, provokatívnymi, ale aj vtipnými reflexiami umelcov prostredníctvom širokého spektra médií. Na strane druhej sa v súčasnosti začína hovoriť o novom folklóre, ktorý je hodnotený skôr pozitívne a súvisí s návratom k prírode, vidieku, blízkosti ľudí, akejsi ,človečine' ako opozícii voči neosobnému rušnému mestskému životu,“ doplnila Geržová.