Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Výstava v Tekovskom múzeu približuje obdobie po páde slovenskej Tróje

Na snímke Tekovské múzeum. Foto:

Výstava je zameraná na prezentáciu archeologických nálezov zo strednej doby bronzovej (15. až 13. storočie pred naším letopočtom) pochádzajúcich z lokalít na južnom Slovensku.

Levice 5. mája (TASR) – Dianie na území južného Slovenska v strednej dobe bronzovej približuje archeologická výstava, ktorá bude od piatka (6. 5.) sprístupnená vo výstavnej miestnosti Kapitánskej budovy Tekovského múzea v Leviciach. Výstava mapuje obdobie, ktoré nasledovalo bezprostredne po zániku staršej opevnenej osady v lokalite európskeho významu situovanej v Šuranoch časť Nitriansky Hrádok, poloha Zámeček, ktorá si získala pomenovanie slovenská Trója. Pre návštevníkov bude sprístupnená do 7. augusta, informovalo múzeum.

Výstava je zameraná na prezentáciu archeologických nálezov zo strednej doby bronzovej (15. až 13. storočie pred naším letopočtom) pochádzajúcich z lokalít na južnom Slovensku. Tieto pamiatky odrážajú hmotný prejav karpatskej mohylovej kultúry, ktorej pomenovanie je odvodené od špecifického spôsobu pochovávania zosnulých. Exponáty zapožičané na výstavu pochádzajú zo zbierkového fondu Archeologického ústavu SAV v Nitre, Podunajského múzea v Komárne, Tekovského múzea v Leviciach, Archeologického múzea SNM v Bratislave a Ponitrianskeho múzea v Nitre.