Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Výstava v Topoľčanoch predstaví pozostatky treťohorného mora

Ilustračné foto Foto: TASR - Dano Veselský

Skameneliny pochádzajú z obdobia mladších treťohôr (eggenburg, baden) spred 20 miliónov až 16 miliónov rokov. V tomto období sa na našom území rozprestieralo teplé plytké more s normálnou salinitou.

Topoľčany 4. mája (TASR) - Pozostatky treťohorného mora na území západného Slovenska predstavuje výstava Treťohorné more v priestoroch Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstavu, ktorá potrvá od 5. mája do konca júna tohto roka, pripravilo múzeum v spolupráci so Západoslovenským múzeom v Trnave. Vystavené skameneliny pochádzajú z lokalít Rohožník, Mučín, Borský Mikuláš, Devínska Nová Ves, Trstín, Horovce a Trenč, informovala geologička múzea Jana Prícka.

Medzi vystavenými exponátmi sa nachádzajú viaceré raritné skameneliny z už zaniknutých lokalít. „Patria k nim veľké koralové trsy z lokality Dubová, nádherne zachovalý zub najväčšieho žraloka Megalodona z lokality Devín, kompletná čeľusť raje z lokality Borský Mikuláš či kolekcia zachovalých zubov z lokality Mučín,“ skonštatovala Prícka.

Skameneliny pochádzajú z obdobia mladších treťohôr (eggenburg, baden) spred 20 miliónov až 16 miliónov rokov. V tomto období sa na našom území rozprestieralo teplé plytké more s normálnou salinitou. Malé Karpaty z neho vystupovali ako veľký ostrov, ktorý bol obmývaný subtropickým morom.

Okrem skamenelín je na výstave na porovnanie vystavená i kolekcia súčasných schránok živočíchov z Filipín. Výstava je doplnená dokumentačným materiálom. Mikroskopické fotografie zachytávajú niekoľkonásobne zväčšené miniatúrne schránky živočíchov. „Pri tomto zväčšení vyniknú mnohé detaily, štruktúra, textúra, prípadne farebné zachovanie,“ povedala geologička. Podujatie je spojené s predajom fosílií a minerálov z celého sveta.