Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Nitriansky kraj

Záchrana nemeckej investície stála Prievidzu vyše pol milióna eur

Na snímke areál priemyselného parku v Prievidzi Foto: TASR/ Alexandra Moštková

Komplikovanosť situácie potvrdila primátorka Prievidze Katarína Macháčková.

Prievidza 25. septembra (TASR) - Príchod nemeckého investora, spoločnosti Brose, do Prievidze ohrozili problémy s pozemkami v priemyselnom parku. Predstavitelia mesta v procese prípravy investície zistili, že pozemky zabezpečovali aj záväzok súkromnej spoločnosti Archer Invest, s.r.o., so sídlom v Bratislave vo výške 525.000 eur. Pozemky bankou zaťaženým záložným právom odkúpila prievidzská mestská spoločnosť Prievidza Invest od tej bratislavskej ešte v roku 2010, teda za bývalého vedenia mesta. Záväzok muselo mesto splatiť, inak by investor do parku neprišiel. Radnica avizovala, že podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

"Mesto viac ako rok pripravuje príchod investora a v tejto súvislosti pripravovalo majetkovoprávne vysporiadania a podklady pre kúpu (pozemkov, pozn. TASR). Bohužiaľ, tesne pred uzatvorením kúpnej zmluvy, sme zistili takú veľmi nepríjemnú vec, že naši predchodcovia pozemky, ktoré sme v utorok (22.9.) predali investorovi, kúpili aj so záložným právom, ktoré viazlo v prospech predchádzajúceho vlastníka - spoločnosti Archer Invest," informovala dnes na tlačovej konferencii primátorka Prievidze Katarína Macháčková (Sieť).

Výška záväzku predstavuje sumu 525.000 eur, z toho 150.000 eur tvorí istina a zvyšnú sumu úroky z omeškania. Tú mesto muselo uhradiť z prostriedkov, ktoré získalo predajom pozemkov spoločnosti Brose. "Investor trval na tom, že pokiaľ nedôjde do utorka 22. septembra k výmazu všetkých záložných práv, tak investíciu v Prievidzi realizovať nebude," zdôraznila primátorka.

Pohľadávku voči Archer Invest vedie Prima banka, ktorá mesto, ako tvrdí Macháčková, počas piatich rokov vôbec neinformovala o tom, že dlžník svoj záväzok nesplnil a že Prievidzi narastá dlh, ktorý bude musieť skôr či neskôr uhradiť. Tento postup banky nie je podľa jej slov bežný či štandardný. Zároveň vylúčila, že pri odbornej spôsobilosti zamestnancov Prievidza Invest a mesta si títo nemohli všimnúť, že na pozemky, ktoré kupovali v roku 2010, bolo dané záložné právo. "Určite sú podozrivé celé okolnosti uzavretia tohto úverového obchodu, celé okolnosti uzatvorenia zmluvy, ďalšieho postupu banky, takže rozhodne podávame trestné oznámenie a celú vec dáme dôsledne preskúmať všetkými kontrolnými orgánmi a orgánmi činnými v trestnom konaní," avizovala.

Spoločnosť Archer Invest vznikla v roku 2003, podľa dostupných údajov nevykázala vlani žiadne tržby a skončila so stratou 960 eur. Mesto Prievidza voči nej navyše vedie exekučné konanie v súvislosti s nezaplatením dane z nehnuteľnosti vo výške viac ako 20.000 eur. Radnica preto podľa viceprimátora Prievidze Ľuboša Maxinu nepredpokladá, že pohľadávku od spoločnosti vymôže.

"K akýmkoľvek záležitostiam týkajúcim sa bývalých, súčasných alebo potenciálnych klientov neposkytujeme informácie, a to aj z dôvodu ochrany bankového tajomstva,"
reagovala na otázky TASR ohľadom absentujúcej komunikácie s mestom, ako i pohľadávky PR špecialistka Prima banky Slovensko, a.s., Ľuboslava Šillerová.