Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Na levanduľových poliach v Zbehoch sa začal samozber

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Úroda z jedného lánu sa pohybuje priemerne na úrovni 40 kilogramov. Levanduľa lekárska sa využíva najmä v potravinárstve na výrobu sirupov, olejov, ale aj na výrobu koláčov.

Zbehy 1. júla (TASR) – Na poliach spoločnosti Radar s.r.o. v Zbehoch pri Nitre sa začal samozber levandule. Prvý samozber využilo počas posledného júnového víkendu zhruba 60 ľudí, ďalší samozber sa uskutoční počas najbližšieho víkendu.

„Zatiaľ sa zberá levanduľa lekárska, ďalšie víkendy sa začne zber levandule francúzskej. Tohtoročná levanduľová sezóna je zatiaľ len druhá, s pestovaním a samozberom sme začali vlani,“ uviedol Andrej Grobarčík zo spoločnosti Radar.

Spoločnosť pestuje levanduľu na výmere jeden hektár, na ktorom sa nachádza 12 lánov levandule lekárskej (Hidcote) a 15 lánov levandule francúzskej (Grapenhall). Úroda z jedného lánu sa pohybuje priemerne na úrovni 40 kilogramov. Levanduľa lekárska sa využíva najmä v potravinárstve na výrobu sirupov, olejov, ale aj na výrobu koláčov. Levanduľa francúzska je aromatickejšia, používa sa najmä na výrobu kozmetiky, ale aj na dekoratívne účely. Levanduľová farma plánuje už v tomto roku vyrábať z vlastnej úrody esenciálne oleje. „Zatiaľ sa postupne rozvíjame, ďalší rozvoj farmy závisí od dopytu na trhu,“ zhodnotil Grobarčík.