Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

Želiezovce chcú získať peniaze na opravu kaštieľa z fondov EÚ

Na snímke Esterházyovský kaštieľ. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Želiezovská radnica chce získať peniaze na rekonštrukciu Esterházyovského kaštieľa, ktorý už roky chátra.

Želiezovce 13. januára (TASR) – Želiezovská radnica chce získať peniaze na rekonštrukciu Esterházyovského kaštieľa, ktorý už roky chátra. Na obnovu historickej pamiatky plánuje magistrát využiť nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie. Prípravu celého projektu musia ešte schváliť mestskí poslanci. Viceprimátor Géza Nagy je však presvedčený, že by sa Želiezovce o grant mali uchádzať. „Je nevyhnutné využiť poslednú možnosť na podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok, aby bola vôbec začatá rekonštrukcia objektu. Podľa našich informácií v novom programovom období 2014 až 2020 v rámci regionálneho operačného programu nie sú oprávnené aktivity na investície do národných kultúrnych pamiatok,“ pripomína Nagy.

Aby sa mesto mohlo o grant na obnovu kaštieľa uchádzať, musí okrem vypracovania žiadosti vykonať aj obstarávanie projektovej dokumentácie a ďalšie nevyhnutné kroky. Prvotné náklady na prípravu projektu odhaduje Nagy na 10.000 eur. „V rámci oprávnených aktivít popísaných vo výzve by sme mohli využiť takmer celú ich škálu. Maximálne výdavky sú však vo výške 2,4 milióna eur,“ vysvetlil Nagy. Ako doplnil, aj v prípade, že sa mestu podarí získať na obnovu kaštieľa maximálnu výšku dotácie, peniaze nebudú stačiť na opravu celej budovy. „To znamená, že samotný technický stav objektu nás obmedzuje na sústredenie sa na rekonštrukciu jedného krídla budovy,“ doplnil.

Štvorkrídlový barokový kaštieľ dali v Želiezovciach postaviť Esterházyovci na mieste pôvodnej vidieckej kúrie okolo roku 1870. Neskôr v jeho okolí vznikol veľký anglický park. Ten existuje dodnes, no kaštieľ už desaťročia chátra. Dodnes sú v ňom napríklad priestory po niekdajšej kuchyni, v ktorej kedysi varil a piekol autor slávnej Sacherovej torty Franz Sacher. Iba niekoľko metrov od kuchyne bol kedysi salón, v ktorom zasa na klavíry hrával slávny hudobný skladateľ Franz Schubert. Esterházyovci počas pohnutých rokov 2. svetovej vojny kaštieľ opustili. Krátko na to ho vyrabovali sovietske vojská a potom aj samotní Želiezovčania. Neskôr tu sídlil okresný súd, po ňom tu mali kancelárie štátne majetky a v 60. rokoch 20. storočia tu bola materská škola. Keď v 70. rokoch postavili novú, zostal kaštieľ opustený.