Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Pri zimnej údržbe pomôžu Nitre nové traktory a stroj na opravu výtlkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zimnú údržbu a zjazdnosť ciest bude zabezpečovať 15 mechanizmov.

Nitra 16. januára (TASR) – Doterajší charakter počasia spôsobil, že nitrianske Mestské služby so zimnou údržbou ciest veľa starostí nemali. Prvý sneh v meste napadol až 1. januára, zrážky však neboli veľké. Po chladnom výkyve sa opäť oteplilo, takže pracovníci zimnej údržby sú momentálne iba v pasívnej pohotovosti. „Na ďalšie dni je ale hlásené ochladenie, nie je vylúčené ani sneženie, takže ľudia sú pripravení. Na posýpanie a údržbu ciest je k dispozícii 300 ton soli a 500 ton drviny,“ uviedol poverený riaditeľ Mestských služieb Vladislav Borík.

Ako doplnil, zimnú údržbu a zjazdnosť ciest bude zabezpečovať 15 mechanizmov. Sú medzi nimi sypače, vozidlá s pluhom a ďalšie stroje. „Novinkou sú dva traktory, ktoré sme už počas sneženia na Nový rok využili. Koncom minulého roka sme kúpili aj nové zariadenie, ktoré dokáže opravovať menšie výtlky aj počas mrazivého počasia. V priebehu zimy ho určite použijeme,“ povedal Borík.

Okrem mechanizmov majú Mestské služby vyčlenených pracovníkov aj na ručné čistenie miest, na ktoré sa technika nedostane. V prípade sneženia alebo poľadovice bude priechody pre chodcov, schodiská a zastávky MHD operatívne čistiť šesť ľudí. Ak nastane mimoriadna situácia, môže byť ich počet zvýšený. „Okrem toho nám budú pomáhať pri zabezpečovaní zimnej údržby aj zmluvní partneri. Ich pomoc sme už využili v prvé januárové dni v parku,“ dodal Borík.