Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Zlaté Moravce chcú zachovať miestnu občiansku poriadkovú službu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štvorčlenná hliadka bola zložená z dlhodobo nezamestnaných občanov a spadá pod priame riadenie náčelníka zlatomoravskej mestskej polície.

Zlaté Moravce 19. júla (TASR) – Mesto Zlaté Moravce chce zachovať miestnu občiansku poriadkovú službu, ktorá tam funguje od decembra 2017. Poslanci schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na jej ďalší chod. Celkové oprávnené výdavky projektu sú 67.531 eur. Požadovaná výška dotácie predstavuje 64.154 eur, rozdiel 3377 eur by doplatila samospráva v rámci povinného spolufinancovania, informovala radnica.

Mesto Zlaté Moravce v minulosti dostalo na chod miestnej občianskej poriadkovej služby nenávratné finančné príspevky z Operačného programu Ľudské zdroje. Štvorčlenná hliadka bola zložená z dlhodobo nezamestnaných občanov a spadá pod priame riadenie náčelníka zlatomoravskej mestskej polície. „Tieto peniaze sa postupne vyčerpávajú, preto chceme z toho istého programu získať ďalší príspevok, ktorý by predĺžil fungovanie miestnej občianskej poriadkovej služby na ďalších 15 mesiacov,“ potvrdil mestský úrad.

V rámci projektu samospráva zabezpečí poskytovanie sociálnych a asistenčných služieb v súčinnosti s Policajným zborom a mestskou políciou. Dvaja zo štyroch členov poriadkovej služby budú príslušníkmi marginalizovanej rómskej komunity. „Realizáciou projektu podporíme procesy smerujúce k sociálnemu a ekonomickému začleňovaniu rómskych komunít, k ich nediskriminácii a zmene postoja našich obyvateľov voči rómskej menšine. Projekt je v súlade s princípmi desegregácie, degetoizácie a destigmatizácie,“ uviedla radnica.